Recordaantal gestolen accu’s van e-bikes in 2022

26/12/2022
171
locker

In het kalenderjaar 2022 zijn er maar liefst drie keer meer e-bikes gestolen dan in 2021. Er werden in totaal bijna 4500 accu’s gestolen, waar het er vorig jaar nog minder dan 1500 waren. Voor dieven is het stelen van accu’s dan ook erg lucratief, de accu van een e-bike is al snel een paar honderd euro waard.

Afgelopen jaar werden er 22.593 aangiftes gedaan door mensen van wie diens e-bike gestolen was. Ook dat was een behoorlijke toename in vergelijking met de voorgaande twee jaren.

Een accu van een e-bike is relatief duur, en dus ook veel geld waard, omdat het een onmisbaar onderdeel van een e-bike is en het productieproces vrij ingewikkeld is. De accu’s zijn meestal gemaakt van lithium-ion batterijen, die duurder zijn om te produceren dan andere soorten batterijen. Daarnaast moeten accu’s voldoen aan strenge veiligheids- en kwaliteitseisen, wat inhoudt dat er meer tijd en middelen nodig zijn om de accu’s te produceren.

Politie probeert accudieven op te sporen

Ook de politie heeft last van personeelstekorten, waardoor er ook minder toezicht mogelijk is op het stelen van e-bikes. Toch probeert de politie wat te doen aan de enorme toename van accudiefstal. Doormiddel van het inzetten van zogenaamde lokfietsen probeert de politie om dieven in de val te lokken en zo op te sporen.

Hoe kan je zelf het beste diefstal voorkomen?

Daarnaast wil de politie ook benadrukken dat de eigenaren van fietsen ook een grote rol kunnen spelen in het beperken van het stelen van de accu’s. Zo is het belangrijk dat bij de aankoop van een e-bike van zowel de fiets als de accu het framenummer wordt geregistreerd.

Ook is verstandig om je fiets en accu altijd af te sluiten, zelfs wanneer de fiets binnen zicht staat, of wanneer je maar eventjes weg bent. Ga je voor een langere tijd weg? Haal dan altijd je accu uit je fiets en neem hem mee in je tas. Zo kan je accu niet gestolen worden en maak je het stelen van jouw e-bike ook minder aantrekkelijk voor de dieven.

Als laatste is het ook belangrijk om jouw fiets thuis goed te beveiligen. Probeer waar mogelijk om een fiets altijd achter slot en grendel te zetten, bijvoorbeeld in een garage of schuurtje. Sluit hierbij je fiets altijd af en haal de accu eruit. Voor extra beveiliging zou je de accu ook nog kunnen bewaren in een afgesloten locker of in een kluisje.

Wat te doen als je fiets gestolen is

Is jouw e-bike of accu, ondanks al je moeite om dit te voorkomen, toch gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. De politie maakt een proces-verbaal op en zorgt ervoor dat jouw fiets in een fietsdiefstalregister komt te staan.

Het is ook altijd handig om mensen in je omgeving in te lichten over de diefstal, zodat ze in de gaten kunnen houden of ze de fietsen ergens voorbij zien komen. Houd zelf vooral ook websites waarop tweedehands spullen worden aangeboden in de gaten, daar komen ook nog regelmatig gestolen fietsen voorbij.

Lees ook:  Betekenis en voordelen van cloud technologie

Vond je dit in interessant artikel? Lees dan ook onze blog over de impact van batterijtechnologie op ICT en datacenters

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings