Redenen om vroeg te beginnen met het opbouwen van je pensioen

14/03/2022
151
pensioen opbouwen

Pensioen klinkt als iets voor later, niet voor nu, zeker als je nog jong bent en nog maar net gestart met werken. Echter, voordat je met pensioen gaat, moet je eerst pensioen opbouwen en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is namelijk niet meer dan verstandig en logisch dat je nu al gaat sparen voor je pensioen. Aan het begin van je loopbaan of werkende leven, werk je in de meeste gevallen vaak meer uren, meestal fulltime en daardoor in staat bent juist in het begin flink te bouwen aan je pensioen. In dit artikel geven we een aantal redenen om daar nu al mee te beginnen. 

Meer kapitaal voor je pensioenpot 

Hoe eerder je begint, hoe makkelijker je een behoorlijk kapitaal voor je pensioenpot kan opbouwen. Je kans zelfs rente opbouwen in sommige gevallen. De bedoeling is dat de pensioenpot voldoende is als je met pensioen zou gaan, zodat je je tegen die tijd geen zorgen hoeft te maken over je ‘oude dag voorziening’. Wat ook aantrekkelijk is en veel mensen niet weten, is dat de inleg voor je pensioen fiscaal aftrekbaar. Kort gezegd wil dat zeggen dat het inkomen waarover je belasting betaalt, wordt verlaagd met het bedrag dat je inlegt. Dat komt er op neer dat je minder inkomstenbelasting betaalt of eventueel zelfs wat terug krijgt. Mooi meegenomen toch? Via Brand New Day is het mogelijk om eenvoudig een beleggingsrekening te openen en dus zelf te zorgen voor een extra pensioenpotje. 

Begin op tijd

De maximale aftrekbare inleg wordt berekend over je inkomen over het afgelopen jaar. Nog een reden dus om spoedig nadat je bent gestart met werken, ook te starten met de opbouw van je pensioen. Je mag maar een beperkt bedrag per jaar opzij zetten voor pensioen, wat jaarruimte wordt genoemd. Wordt dit niet benut, dan vervalt dit bedrag na een periode van 7 jaar. Daarom is het ook belangrijk om op tijd te beginnen. Pensioenkapitaal dat bij een bank of verzekeraar is opzij gezet is, telt niet mee voor de belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 zoals spaargeld of beleggingen. Dat betekent dus dat je geen vermogensbelasting over je geld op de pensioenrekening hoeft te betalen, dat scheelt weer! Wanneer je pensioeninkomen dan ook nog in een lagere belastingschaal valt, heb je een extra belastingvoordeel.

Voorbereidingen voor later

Nog een argument om vroeg te starten: mocht je later minder willen werken, bijvoorbeeld als je eventueel kinderen krijgt, dan zal je inkomen ook dalen en zal je misschien ook minder fiscaal voordelig kunnen ‘sparen’. Fijn dus als je dan al op tijd gestart bent met de opbouw van je pensioen.

Lees ook:  De strijd om de grootste website

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings