Rijlessen tijdens de corona, hoe werkt dit?

25/09/2020
279
rijles

In het corona-tijdperk is alles onzeker. Dit geldt ook voor rijlessen en rijexamens. 1.5 meter afstand houden kan tijdens een rijles of rijexamen namelijk niet. Maar hoe gaat dit dan in zijn werk?

Rijlessen

Tegenwoordig gaan de rijlessen gewoon door. Er wordt geadviseerd een niet-medisch mondkapje te dragen, maar dit wordt niet verplicht gesteld. Rijscholen mogen bovendien ook zelf besluiten of ze het dragen van een mondkapje verplicht stellen of niet, maar meestal beslissen leerling en rijinstructeur dat samen. Voor de rijlessen krijgt de leerling een gezondheidscheck, bestaande uit een aantal vragen over mogelijke klachten. Dit geldt ook voor een rijschool in Rijswijk. Daarnaast wordt voorafgaand aan elke rijles het voertuig gelucht en waar mogelijk gedesinfecteerd.

Rijexamens

Het CBR laat examens doorgaan, zowel theorie-examens als praktijkexamens. Ook tussentijdse toetsen en rijtesten gaan door. Voorafgaand aan deze examens krijgt de leerling ook een gezondheidscheck. Deze gezondheidscheck bestaat uit een aantal vragen over klachten die passen bij corona. Bij klachten mag natuurlijk geen examen gedaan worden. Zonder klachten gaat het examen gewoon door. Ook is er een regeling gemaakt dat de theorie-examens die gehaald zijn langer geldig blijven. Zo hoeven leerlingen niet opnieuw theorie-examen te doen als deze verlopen is in de maanden van corona waarin de examens en rijlessen niet doorgingen. De regel dat er maar 2 personen in de auto mogen zitten is geschrapt en per oktober mogen rijinstructeurs waarschijnlijk weer meerijden tijdens de examens van hun leerlingen. Dit hangt echter af van of de coronacijfers die er dan zijn het toelaten. Tot op heden mag dit dus niet.

Begin- en eindgesprekken praktijkexamens

In de meeste gevallen wordt het begingesprek buiten gehouden bij de auto. Daar vindt ook de ontmoeting met de examinator plaats. Voor examens voor mensen met faalangst gelden andere regels. Vanaf half september mag de rijinstructeur weer aanwezig zijn bij het eindgesprek na het praktijkexamen. Tot die tijd werden de eindgesprekken na praktijkexamens buiten gedaan op 1.5 meter afstand. Zo kon de rijinstructeur er ook bijzijn. Bij slecht weer werd het gesprek binnen gehouden en mocht de instructeur er niet bij zijn. Voor ieders veiligheid mochten er namelijk maar een maximaal aantal mensen naar binnen. Ook hier geldt dat er voor mensen met faalangst uitzonderingen gelden.

Lees ook:  2022 heeft een droge zomer

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings