Veiligheid ICT-systemen van de politie is niet op orde, aldus Bits of Freedom

21/12/2021
278
ict beheer

De burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) schrijft dat de belangrijkste ICT-systemen van de politie slecht beveiligd zijn, dit kwam donderdag na een analyse aan de lucht. De organisatie heeft toegekend dat burgers en advocaten hierdoor “grote risico’s” lopen en dat de kans op fraude door agenten toeneemt.

Onnodige toegang tot veel informatie

Het gaat om 36 applicaties die door de politie als belangrijk zijn bestempeld om werkt te kunnen uitvoeren. Dit zijn applicaties waar bijvoorbeeld vingerafdrukken en aangiftes worden opgeslagen.

Omdat er het een en ander niet klopt aan de beveiliging en het ICT beheer, blijven agenten die van functie wisselen toegang tot systemen van hun eerdere werkzaamheden. Hierdoor hebben corrupte agenten onnodig toegang tot veel informatie, zegt BoF. Daarnaast worden volgens de BoF de politie gegevens ook vaak veel te lang bewaart.

BoF onderzoeker Rejo Zenger benadrukt dat het om hele gevoelige gegevens gaat, waar de politie zorgvuldig mee moet omgaan. Als de politie steeds meer op ICT vertrouwt, dan is het heel belangrijk dat dit goed op orde is.

Problemen spelen al jaren

Volgens BoF zijn er al langer ICT-problemen bij de politie. Acht jaar geleden werd er ook een onderzoek gedaan naar de naleving van wetgeving rond politiegegevens. Toen, 8 jaar geleden ging het eigenlijk op precies dezelfde onderdelen al mis. Het is natuurlijk diep triest dat nu, jaren later precies dezelfde problemen spelen. Gelukkig zijn er dit keer wél stappen ondernomen om deze beveiliging aan te scherpen.

Centraal systeem ontwikkeld

Den Hengst zegt tegen de NOS dat er inmiddels een centraal systeem is ontwikkeld, voor het verlenen van toegang tot politieapps. Het werkt nu op basis van profielen, waarmee toegang tot bepaalde systemen wordt verleend. Bij een functieverandering komt die autorisaties te vervallen. Dit wil zeggen dat de beveiliging van het ICT van de politie aangescherpt is en dat de gevoelige informatie minder gemakkelijk in de handen van corrupte agenten zal komen, al kan dit nooit volledig worden uitgesloten.

Voor politie, maar zeker ook voor alle bedrijven, is veiligheid van hun ICT-systemen zeer van belang. Lees hier ons artikel over de sleutel tot een succesvolle digitale transformatie.De sleutel tot een succesvolle digitale transformatie

Lees ook:  Leren motorrijden

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings