Verbouwen in 2022, waar moet je rekening mee houden?

21/01/2022
275
houtafval container huren

Ben je van plan om het nieuwe jaar te gaan verbouwen? Dan zijn er een paar dingen waar je extra op zult moeten letten. Er komt namelijk een nieuwe omgevingswet aan die invloed heeft op het verkrijgen van een vergunning. Deze laat gemeenten zelf de regels bepalen, waardoor er een verandering te zien is in het uitgeven van vergunningen. Daarnaast zullen de prijzen van zowel producten als diensten opnieuw gaan stijgen. Deze stijging is al geruime tijd, sinds de corona pandemie, te zien en zal ook dit jaar niet uitblijven.

Omgevingswet

De grootste verandering die vanaf 1 juli 2022 van kracht gaat is de omgevingswet. Deze wet stelt dat iedere gemeente zelf de bevoegdheid krijgt om te beslissen over o.a. ruimtelijke ordening. Dit betekent dat de gemeente zelf mag bepalen of jij wel of niet kunt verbouwen. Er wordt hierbij op twee aspecten gelet: de bouw en de omgeving. De gemeente zal in dit geval zelf kijken wat de impact van jouw verbouwing is op de omgeving. Aan de hand van deze informatie wordt al dan niet een vergunning uit gegeven. Vanwege het feit dat er geen nationale regelgeving bestaat wordt het ingewikkelder om een vergunning te krijgen. Echter, het is dus afhankelijk van de gemeente of jij een vergunning krijgt. In sommige gemeentes zullen na juli 2022 meer vergunningen worden uitgegeven en bij sommige juist minder.

Stijging prijzen

Niet iedereen heeft de kwaliteiten om zelf een verbouwing uit te voeren en zullen dus klussers moeten aannemen. Echter, er is een grote stijging te zien in het inhuren van dergelijke mensen. Vanwege de trend dat steeds minder mensen kiezen voor een beroep als timmerman zijn ze schaars en hierom een stuk duurder. Om deze reden is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de prijzen van verschillende bedrijven. Ook de prijzen van producten hebben een grote stijging doorgemaakt. Zo zagen we vorig jaar een groot houttekort, waardoor de houtprijs enorm gestegen is. Ook andere materialen als staal zijn enorm in prijs gestegen. Een verbouwing zal dit jaar aanzienlijk meer kosten dan vorig jaar.

houtafval container huren

Tips voor verbouwen

Wanneer je gaat verbouwen dit jaar is het aan te raden een vergunning vóór 1 juli aan te vragen. Hiermee voorkom je dat je eventueel in de problemen komt na de nieuwe wetgeving. Verder is het handig om bij een verbouwing een houtafvalcontainer te huren. Een houtafval container huren zorgt ervoor dat alles een beetje opgeruimder is. Je zit namelijk al de hele dag in de rotzooi en met door een houtafval container te huren zorg je ervoor dat je al het afval in één keer kwijt kunt. Daarnaast is het aan te raden enkel een aannemer in te huren als je zelf weet dat het je zelf niet gaat lukken. Er zullen vast wel een aantal dingen zijn die je wel zelf kan. Ze bespaar je een beetje geld in deze tijd!

Lees ook:  5 Trendy relaxideeën voor in je tuin

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings