Voertuigopslag: hoe zet ik mijn auto goed weg?

14/03/2024
88
Auto

Het besluit om je auto voor langere tijd op te slaan kan voortkomen uit verschillende redenen. Zo kan het komen door een langdurige vakantie, seizoensgebonden gebruik van voertuigen of misschien heb je simpelweg geen ruimte thuis. De reden maakt verder niet uit. Het gaat namelijk om het correct opslaan van je voertuig. Dit doe je om ervoor te zorgen dat het voertuig in uitstekende staat blijft. Dit artikel leidt je door de stappen heen die nodig zijn om je auto veilig en correct op te bergen. Er wordt specifiek gekeken naar voorbereiding, onderhoud en de keuze van een geschikte opslaglocatie.

Waarom een auto opslaan?

Veel autoliefhebbers kiezen ervoor om hun voertuig op te slaan tijdens de wintermaanden of wanneer ze voor langere tijd weg zijn. Het opslaan van een auto wordt vaak gedaan om deze te beschermen tegen externe factoren die de staat van het voertuig negatief kunnen beïnvloeden. Factoren zoals weersomstandigheden, ongedierte en mogelijk risico op diefstal of vandalisme. Door je auto op de juiste wijze op te slaan minimaliseer je de kans op schade en waardevermindering.

Het verwaarlozen van de opslagbehoeften van je voertuig kan leiden tot een groot aantal problemen. De gevolgen van onjuiste opslag kunnen zowel frustrerend als kostbaar zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan kapotte accu’s, vastgelopen motorblokken en afgevlakte banden. Met de juiste voorbereiding kun je echter genieten van verschillende voordelen zoals een soepel lopende motor, een mooi uiterlijk en een algehele langere levensduur van je voertuig.

De belangrijkste stappen voor voertuigopslag

De handrem inschakelen

Het begrijpen van het handremmechanisme is hanig voor een goede voorbereiding van de opslag. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het aantrekken van de handrem niet alleen bedoeld om te voorkomen dat de auto gaat rollen. Het verlicht namelijk ook de druk op de transmissie. Om de handrem correct in te schakelen voor opslag kun je deze stappen aanhouden:

  • Parkeer op een vlakke ondergrond: zorg ervoor dat je voertuig op een vlakke, stabiele ondergrond staat.
  • Voet op de rem: zet de transmissie in de parkeerstand terwijl je je voet op het rempedaal houdt.
  • Schakel de handrem in: trek stevig aan de handremhendel om deze volledig in te schakelen.
  • Haal je voet van de rem: haal uw voet langzaam van het rempedaal, zodat de handrem het overneemt.
Auto

Een extra maatregel om de auto te ‘’zekeren’’. Je kunt ervoor kiezen om de wagen in de eerste versnelling te zetten nadat deze al vastzit met de handrem en het voertuig is uitgeschakeld. Dit kan uiteraard alleen bij handgeschakelde auto’s. Als je dit doet dan kan de auto niet zomaar wegrollen, mocht de handrem het toch begeven.

Een vaak voorkomende misvatting is dat sommigen denken dat de handrem de achterremmen kan beschadigen. Moderne systemen verdelen de kracht echter gelijkmatig, waardoor dit risico kleiner is. Heb je een vrij oude wagen, dan is het handig om eerst even te onderzoeken wat voor handremsysteem eronder zit. Voor deze informatie is gebruik gemaakt van alles over de handrem van een auto overgenomen van auto-onderdelen24.nl.

Preventie van band- en remslijtage

Banden kunnen lekke plekken krijgen als ze te lang stilstaan. Die plekken kunnen en zullen trillingen en een hobbelige rit veroorzaken. Remonderdelen kunnen gaan roesten. Dat leidt weer tot een verminderde remwerking en op den duur geen werkende remmen meer. Om deze problemen te voorkomen kun je de volgende tips in je achterhoofd houden:

Lees ook:  Complete tandheelkundige zorg voor gezinnen

Bandenspanningscontroles

Controleer en handhaaf regelmatig de aanbevolen bandenspanning. Deze eenvoudige taak kan lekke banden en ongelijkmatige slijtage voorkomen.

Banden roteren

Draai je banden gedurende de opslag om een gelijkmatige slijtage te garanderen. Dit is vooral belangrijk voor voertuigen met voor- of achterwielaandrijving. Draai je de banden niet, dan kun je het gevolg van vervormde banden zien. Deze zijn niet meer bruikbaar en moeten vervangen worden.

Tips voor onderhoud van het remsysteem

Door de remmen lichtjes aan te raken terwijl je de auto opbergt, kun je voorkomen dat de remblokken aan de schijven blijven kleven. Dit zorgt ervoor dat de remmen responsief blijven wanneer je de auto weer ophaalt. Mocht je niet zeker zijn van je remmen, laat er dan even naar kijken door een professional. Remmen redden veel levens, vergeet dat niet.

Auto

Vloeistofcontroles

Uw auto is afhankelijk van verschillende vloeistoffen om goed te functioneren. Voordat je je auto stalt is het handig om te weten wat voor vloeistoffen de auto gebruikt. Zo kun je ook beter identificeren wat voor vloeistof er lekt, wanneer er een lekkage is. Begrijp daarnaast het belang van motorolie, transmissievloeistof, remvloeistof en koelvloeistof voor een goede werking van je auto. Zo hebben we alle informatie van alles over langdurige autostalling overgenomen van topgear.nl.

Raadpleeg de handleiding van je voertuig om het vloeistofpeil te vinden en te controleren. Vul zo nodig bij om mogelijke problemen tijdens opslag te voorkomen. Overweeg om de olie te verversen voordat deze wordt opgeslagen om verontreinigingen te verwijderen. Die kunnen na verloop van tijd voor motorschade zorgen.

Lakbescherming

De buitenkant van je auto beschermen is essentieel voor het behoud van de esthetische aantrekkingskracht:

Reinig je auto grondig voordat je hem opbergt en breng wax of paint sealant van goede kwaliteit aan om de lak te beschermen tegen oxidatie en milieuschade. Investeer in bandenhoezen om je banden te beschermen tegen zonlicht en omgevingselementen. Zo voorkom je dat de zijwand barst en behoud je de integriteit van de band.

Stal je auto indien mogelijk in een garage of overdekte ruimte. Dit doe je om hem te beschermen tegen de elementen en blootstelling aan barre weersomstandigheden te beperken.

Nu weet je wat je allemaal kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw auto goed opgeborgen kan worden. Het is belangrijk om bovenstaande punten na te checken en regelmatig te volgen bij het opslaan van een auto.

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings