Voor- en nadelen van een elektrische auto

11/01/2024
112
Voor- en nadelen van een elektrische auto

Elektrische auto's hebben de laatste jaren aanzienlijk aan populariteit gewonnen. Deze voertuigen, aangedreven door elektriciteit in plaats van traditionele brandstoffen, bieden verschillende voordelen, maar hebben ook hun nadelen. Op de vraag of elektrisch rijden goedkoper is dan traditioneel rijden, vind je in deze blog wellicht het antwoord. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van een elektrische auto in detail.

Stating the obvious: beter voor milieu

Elektrische auto's produceren geen uitlaatgassen, wat ze een milieuvriendelijker alternatief maakt in vergelijking met traditionele benzine- of dieselauto's. Dit vermindert de uitstoot van schadelijke gassen en draagt bij aan een schonere lucht. Ga wel hierbij ook na hoe de stroom opgewekt wordt. Het beste is om voor groene stroom te kiezen.

Betaal minder voor onderhoud en gebruik

Elektriciteit is goedkoper dan fossiele brandstoffen. Zeker, wanneer je thuis oplaadt en niet onderweg hoeft te laden. In onderhoudskosten scheelt een elektrische auto in vergelijking met een traditionele wagen. Een elektrische motor heeft namelijk veel minder bewegende onderdelen, waardoor de kans op slijtage afneemt en je tijdens je APK geld kunt besparen.

Lees ook: wat is het verschil tussen automaat- en schakelrijlessen.

Comfortabeler rijden

Niet iedereen is het met deze stelling eens, maar steeds meer mensen vinden elektrisch rijden soepeler en ontspannener besturen. Dit komt doordat een elektrisch voertuig een automatische versnellingsbak heeft. Wil jij een rijbewijs halen om een automaat te rijden? Meld je aan bij rijschool die automaat rijlessen geeft. Je hoeft hierdoor niet te schakelen en het accelereren gaat hierdoor vlugger en soepeler. Bovendien rijden elektrische auto’s een stuk stiller en zeker op de snelwegen is dat merkbaar.

Voor- en nadelen van een elektrische auto

Fiscale voordelen

Elektrisch rijden heeft een goed imago, mede door de belastingvoordelen die elektrische auto’s met zich meebrengen, zoals:

  • Geen belasting op personenauto’s
  • Aanschafsubsidie elektrische auto’s
  • Geen motorrijtuigenbelasting
  • Verlaagde bijtelling zakelijke bestuurders
  • Maak gebruik van MIA-regeling

Aanschafprijs is hoog

Een veelgehoord nadeel van elektrisch rijden, is de dure auto’s. Elektrische auto’s zijn over het algemeen duurder dan traditionele auto’s, omdat deze nog niet zoveel gemaakt worden en de accu’s erg duur zijn. Lees hier meer over betaalbare elektrische auto’s. Aangezien de vraag naar elektrische voertuigen echter toeneemt, zal hierin snel verandering te zien zijn.

Beperkte actieradius

Hoe ver een elektrische auto kan rijden zonder opgeladen te worden, wordt ook wel de actieradius genoemd. Deze radius ligt nog niet heel erg hoog, namelijk tussen de 100 en 500 kilometer met een volle accu. Hierdoor ervaren mensen nog veel last van angst dat ze hun bestemming niet weten te halen op een accu.

Het kost tijd om te laden

Hoewel een traditionele auto binnen enkele minuten weer gevuld is met nieuwe brandstof, heeft een elektrische wagen veel tijd nodig om aan een laadpaal op te laden. Bij een normale laadpaal zal dit zeker twee uur duren en bij een snellaadpaal zeker een halfuur. Daarom moet je bij grotere afstanden wel wat planwerk verrichten. Er komen echter steeds meer snelladers, waardoor je binnen 30 minuten met een tachtig procent volle accu weer op pad kunt gaan.

Weinig oplaadpunten

Een laatste nadeel van een elektrische auto is het gebrek aan oplaadpunten. Er komen er steeds meer bij, maar die kunnen de toename in elektrische wagens niet bijbenen. Daarom is het niet altijd mogelijk je auto op te laden zonder flinke stukken naar je bestemming te moeten lopen. Je kunt veiligheidshalve een eigen laadpunt laten installeren, maar houd rekening met aanschafkosten die tussen de €600 en €2000 bedragen. Het aantal laadpalen in het buitenland ligt nog lager daarbij, waardoor op vakantie gaan met een elektrische auto een uitdaging kan zijn.

Lees ook:  Hoe afhankelijk zijn we van China, als het gaat om elektrische auto’s?

Geen trekhaak

Houd er rekening mee dat je met een elektrische wagen maar moeilijk kunt gaan kamperen, want elektrische auto’s hebben vaak geen trekhaak. Je hoeft dus geen aanhangerrijbewijs te halen, want met de caravan zul je niet snel op weg gaan.

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings