Wat zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor ons voedsel?

25/03/2022
89
zeebaars kopen

Zoals je waarschijnlijk niet ontgaan is, momenteel is er een flinke oorlog gaande tussen Oekraïne en Rusland. En ondanks dat wij als kikkerlandje daar weinig mee te maken hebben, heeft de oorlog ook invloed op ons. Zo worden er grote graantekorten op de wereldmarkt verwacht. Rusland en Oekraïne zijn namelijk grote graanexporteurs. Tevens is de industriële landbouw in ons land sterk afhankelijk van olie en gas uit Rusland. Dit houdt in dat de voedselprijzen de komende tijd zullen stijgen, maar ook de prijzen voor fossiele brandstoffen en kunstmest.

Moeten we ons zorgen maken?

We hoeven niet meteen in paniek te raken. De grootste gevolgen zullen voorlopig niet in Europa te merken zijn. Helaas wel in de armere landen buiten Europa. Denk hierbij aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dit zijn gebieden die sterk afhankelijk zijn van Oekraïne en Rusland.

Stijgende prijzen

Al voordat de oorlog uitbrak hadden we door diverse redenen al last van stijgende prijzen. Dit kwam onder andere door de pandemie, stijgende energieprijzen en extreme weersomstandigheden. De oorlog doet daar dus nog een flinke schep bovenop.

Je zult je misschien afvragen waarom ons voedsel dan precies duurder wordt. Nou, Rusland is na de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië ’s werelds grootste producent van olie en aardgas. De olie wordt gebruikt voor tractoren en aardgassen zijn nodig voor de meststoffen die boeren gebruiken om kunstmest te produceren. De oorlog zorgt ervoor at de industriële landbouw prijsstijgingen moet doorvoeren om zelf nog winst te kunnen maken.

Kunnen we minder afhankelijk worden?

Dat kunnen we zeker, maar dan moeten overheden verduurzaming van ons voedselsysteem niet meer vooruitschuiven en juist proberen onafhankelijk te worden. Er zal een omslag gemaakt moeten worden naar een veerkrachtiger, lokaal en divers voedselsysteem dat gebaseerd is op principes van de ecologische landbouw. Ook zullen we dan drastisch minder vlees en zuivel moeten produceren. Om ervoor te zorgen dat je toch de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je zeebaars kopen. Door zeebaars te kopen krijg je deze voedingstoffen ondanks alles toch nog binnen.

Kortom, er gebeurt op dit moment veel. We zullen de ontwikkelingen scherp in de gaten houden.

Lees ook:  Ben slim, kies voor een tweedehandsauto

Recent

Uit onderzoek blijkt: Nederlanders bezuinigen dit jaar op de kerstuitgaven!

Dit neem je mee wanneer je gaat kamperen!

Minimumloon 2023 met 10,15% omhoog 

Fietsen wordt voor iedereen mogelijk

De meest voorkomende sportblessures in Nederland

© Nieuwsbeest - 2022
Made with
Web Wings