Airco's wel degelijk duurzaam! 

10/09/2022
192
airconditioning

De afgelopen jaren werden er steeds meer airco's verkocht. In 2020 is, blijkt uit de cijfers van brancheorganisatie NVKL het aantal geïnstalleerde airconditioners met maar liefst 30% gestegen. Tegenwoordig ligt de airco nogal onder vuur. Het zou niet duurzaam zijn en anno 2022 is dat voor veel mensen een belangrijk argument. Daarnaast zegt men vaak dat je verkouden wordt door een airco. In 2021 en 2022 zie je een kentering in de aankoop. Maar hoe zit het nu echt, wat is waar wat men zegt over airco's? 

Verontwaardiging Jetske Boukma 

Jetske Boukma is milieueconoom en werkt als programmaleider bij een overheidsinstantie. Haar onvrede uit ze echter op persoonlijke titel. Ze gaf 10 augustus aan dat het onvoorstelbaar is dat het RIVM in het Nationaal Hitteplan ook de airco adviseert. Enerzijds begrijpelijk, aangezien ze in Madrid in openbare gebouwen en bedrijfsruimtes niet lager dan tot 27 graden Celsius mogen koelen, terwijl er hier in Nederland dus bij 25 graden Celsius adviseren om (onder andere) een airco aan te doen.  

Waar echter bij de aankoop van een airco aan voorbij wordt gegaan is dat een airco in de winter juist geld kan besparen. De nieuwere modellen airco's kunnen namelijk niet alleen koelen, maar ook verwarmen. En met name dat verwarmen is financieel erg aantrekkelijk. In het grootste gedeelte van het seizoen waarin gestookt wordt, stijgt het rendement ruim boven de 400% terwijl bij een hr cv-ketel 96% het maximale rendement is, aangegeven op de website van expert AV-Klimaattechniek. 

Een airco kan wel degelijk duurzaam worden ingezet, alleen niet zozeer meer om te koelen, maar juist om te verwarmen. Voor een goede aankoop is het altijd handig om je te laten informeren over airconditioning.

Verkouden worden door de airco? 

Nog een misverstand is dat je zeker weten verkouden kunt worden door de airco. Op nu.nl lees je dat huisarts Matthijs van der Poel verteld dat het nooit wetenschappelijk is bewezen dat de airco voor verkoudheid zorgt. Dat komt ook, omdat een virus zoals verkoudheid op verschillende manieren kan worden overgedragen. Het is dus moeilijk te achterhalen welke rol de airco hierin speelt. 

airconditioning-2

Een nieuw licht op de theorie is dat je brein er invloed op heeft of je door een airco verkouden wordt. Wetenschapper Joe Dispenza, Chiropractor en schrijver van het boek 'You are the placebo', heeft het in zijn boek onder andere over de kracht van de verwachtingen. Voor de airco betekent dit, dat als mensen denken dat ze verkouden kunnen worden van een airco, dat de kans groter is dat dit ook gebeurd. Kortom? Verwacht je dat je verkouden wordt van een airco? Dan kun je sneller verkouden worden door een airco.
 
 

Lees ook:  Infomedics gaat dure betalingen toch laten vallen

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings