Asbestinventarisatie-attest verplicht bij verkoop van uw woning

20/09/2023
86
gebouw met asbest

Sinds 23 november 2022 is het verplicht bij de verkoop van uw woning of gebouw asbestattest te laten doen. Mocht je woning of gebouw asbest hebben, dan is het zo dat een erkend asbestdeskundige ter plaatse komt voor een visuele inspectie en beoordeling, een eventuele staalafname en het raadplegen van bewijsdocumenten. Lees in deze blog wat belangrijke aspecten zijn om rekening mee te houden.

Voor welke gebouwen is een asbestattest verplicht?

Het asbestattest is een officieel document dat vereist is wanneer je een gebouw of constructie wilt verkopen of overdragen dat gebouwd is in het jaar 2000 of eerder. Dit jaar wordt beschouwd als een risicobouwjaar als het gaat om de mogelijke aanwezigheid van asbest.

Als je dus een dergelijk gebouw of constructie in je bezit hebt en je overweegt het te verkopen of op een andere manier over te dragen, dan moet je ervoor zorgen dat je dit attest bij de hand hebt. Dit is belangrijk om zowel de koper als de verkoper te beschermen en om te verzekeren dat beide partijen volledig geïnformeerd zijn over de toestand van het gebouw wat betreft asbest.

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Kleine constructies, die een oppervlakte hebben van minder dan 20 vierkante meter, zijn uitgezonderd van deze verplichting. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld een klein schuurtje of bijgebouw hebt dat kleiner is dan deze maat, je niet verplicht bent een asbestattest te verkrijgen voordat je het verkoopt of overdraagt.

Wie mag dit attest opstellen en hoe verloopt dit?

Dit attest kan alleen worden opgesteld door deskundigen die daarvoor gecertificeerd zijn. In veel landen, waaronder Nederland en België, moet een professional een speciale opleiding en certificering hebben om asbestinventarisaties uit te voeren en attesten op te stellen. Het proces begint gewoonlijk met het inschakelen van een gecertificeerd bedrijf of expert. Deze expert komt dan naar het betreffende pand om een grondige inspectie uit te voeren. Ze nemen monsters van verdachte materialen en sturen deze naar een laboratorium voor analyse. Na de testresultaten stelt de expert een asbestattest op dat bevestigt of er asbest aanwezig is, in welke hoeveelheid en waar het zich bevindt. Zo krijg jij een beeld wat van de huidige gang van zaken.

Moeten alle oude gebouwen beschikken over een asbestattest?

Het is een kort maar krachtige verhaal. Vanaf eind 2022 moet je een asbestattest hebben als je een gebouw of woning verkoopt die gebouwd is vóór 2001. Tegen 2031 is het heel belangrijk om te weten dat tegen die tijd iedereen met zo'n gebouw zo’n attest moet hebben.

Oude zolder met mogelijk asbest. Je ziet een oude older met oude schilderijnen in het stof

Wat zegt dat attest?

We hebben je net verteld dat het belangrijk is om voor 2031 een attest gedaan te hebben als je woning of gebouw ouder is dan 2001 echter  vertelt een asbestattest je of er asbest in je gebouw of woning zit, hoe dat asbest eruit ziet en hoe je het veilig kunt aanpakken. Als het asbest er slecht aan toe is, is het idee om het snel te laten verwijderen door een specialist. Maar als het een privégebouw is, hoef je het niet per se te verwijderen. Je krijgt wel advies over wat je ermee moet doen.

Lees ook:  Krimp in de bouwsector

Wat als het een openbaar gebouw of school is?

Als het een openbaar gebouw of een openbare school is dan zijn er wel regels voor het verwijderen van asbest door een specialistisch team. Tegen 2034 moet alle asbest dat makkelijk te bereiken is en gemaakt van asbestcement, zoals in daken of muren, verwijderen verplicht verwijderd worden. Ook ander asbest dat makkelijk te bereiken is en er slecht aan toe is, moet tegen 2040 helemaal weg zijn.

Wat betekent "asbestveilig"?

"Asbestveilig" betekent dat een gebouw of omgeving is aangepast zodat mensen er zonder zorgen kunnen verblijven, leven of werken zonder het gevaar te lopen in aanraking te komen met asbest in verband met de gezondheid. Asbest is een bouwmateriaal dat in het verleden vaak werd gebruikt vanwege zijn brandwerende eigenschappen en duurzaamheid. We weten nu echter dat blootstelling aan asbest ernstige gezondheidsrisico's kan opleveren, zoals asbestose en zelfs bepaalde vormen van kanker. En dat is iets wat je natuurlijk absoluut niet wilt.

Wanneer een gebouw "asbestveilig" is gemaakt, betekent dit dat er maatregelen zijn genomen om eventueel aanwezig asbest op een verantwoorde manier te verwijderen of, indien dit niet mogelijk is, het op een veilige manier te beheren. Dit betekent dat alle asbest die gemakkelijk toegankelijk en dus gevaarlijk zou kunnen zijn, zoals losse asbestdelen of beschadigd asbestmateriaal, is weggehaald. Wat er dan eventueel nog aan asbest overblijft, zit goed opgesloten of bedekt, waardoor er geen vezels in de lucht kunnen komen en mensen dus veilig kunnen ademhalen.

In eenvoudige woorden vertaald: "asbestveilig" zorgt ervoor dat je je eigenlijk geen zorgen hoeft te maken over asbest als je in een gebouw bent. Het is een manier om te zeggen dat je veilig en gezond kunt leven of werken op die plek, zonder angst voor blootstelling aan schadelijke asbestvezels.

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings