Een duurzaam huis

05/04/2023
169
duurzaam

Door de jaren heen wordt duurzaamheid steeds belangrijker in Nederland. Mensen worden steeds bewuster van hun gedrag naar het milieu toe. Consumenten kiezen voor producten die zijn gemaakt van duurzame materialen, en veranderen dingen in huis. Ook bedrijven richten zich steeds meer op het duurzaam ondernemen, zoals bijvoorbeeld bedrijven in de mode wereld. Maar wat is duurzaamheid nou eigenlijk en hoe zorg je dat je huis duurzaam is?

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid betekent: ‘rekening houdend met het feit dat energiebronnen, voedsel, grondstoffen e.d. niet oneindig voor handen zijn’. Het houdt dus in dat we rekening houden met de toekomst. Duurzaamheid richt zich op drie verschillende aspecten die in balans moeten zijn. Dit zijn economische duurzaamheid, sociale duurzaamheid en ecologische duurzaamheid.

Ben jij dus aan het zoeken naar de beste soort vloer voor jouw huis en de onderhoud? Klik dan hier voor onze blog.

Economische duurzaamheid

Economische duurzaamheid houdt in dat we producten en diensten produceren op een manier die economisch, sociaal en ecologisch verantwoord is. Dit kan bijvoorbeeld door de aankoop van duurzame producten financieel aantrekkelijk te maken. Zoals bijvoorbeeld subsidies op warmtepompen en zonneboilers.

Sociale duurzaamheid

Sociale duurzaamheid heeft te maken met de normen en waarden die we stellen als mensen. Je moet begrijpen wat anderen graag willen en dit bevorderen. En dit gaat dan vooral over de lange termijn.  

Ecologische duurzaamheid

Ecologische duurzaamheid heeft te maken met de impact die mensen hebben op de natuurlijke omgeving. Deze impact moeten we beperken, en we moeten het gebruik van niet-hernieuwbare bronnen verminderen. We moeten denken aan de toekomst en de nieuwe generaties die hierin gaan leven.

Isoleren

Het isoleren van je huis is niet alleen goed voor je bankrekening, maar het is ook duurzaam. De isolatie zorgt ervoor dat er meer warmte in huis blijft. Hierdoor is er minder behoefte aan verwarming en wordt er minder energie verbruikt. Het gevolg hiervan is dat de CO2-uitstoot wordt verlaagd, en dit is goed voor het milieu. Je huis laten isoleren kan er ook voor zorgen dat je huis later meer geld waard is. Voordat je je huis gaat verkopen moet je namelijk een energielabel aanvragen. Dit label laat zien hoe energiezuinig het huis is. Een goed energielabel kan dus zorgen voor een hogere verkoopprijs. Het is ook handig om je woning te laten testen met een asbestattest

duurzaam

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede manier om je huis te verduurzamen, ze hebben namelijk veel voordelen. Net zoals de isolatie kunnen zonnepanelen ervoor zorgen dat je energierekening lager wordt. Je gebruikt namelijk minder energie van het net, omdat je met de zonnepanelen zelf energie opwekt. Ook zonnepanelen verminderen de CO2-uitstoot bij jou thuis. Door de zonnepanelen maak je minder gebruik van fossiele brandstoffen.

Energielabel

Een energielabel geeft dus aan hoe energiezuinig je huis is. Dit label loopt van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig). Hoe dichter het energielabel bij A zit, hoe meer jouw huis waard is. Woon jij in Zuid-Limburg? Ga dan nu jouw energielabel aanvragen in Maastricht, en kijk op welk gebied jouw huis nog wat verbetering nodig heeft.

Lees ook:  Nederland ziet steeds meer energiezuinige airco’s

Wil je meer lezen over duurzaamheid? Lees dan dit blogartikel: Bedrijven zijn steeds meer bezig met duurzaamheid, of dit artikel over de beste manieren om een gezonde levensstijl te behouden.

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings