Krimp in de bouwsector

03/04/2023
213
bouwsector

De bouwproductie in Nederland is sinds afgelopen jaar een beetje gekrompen, en zal nog wat lager worden. De bouwkosten stijgen en er worden minder bouwvergunningen uitgegeven. Naast deze problemen zijn er nog een aantal factoren die een negatieve werking hebben op de bouwsector. Wat deze factoren zijn, ga je lezen in dit artikel.

Verduurzaming

Tegenwoordig zijn er veel mensen die zich bezig houden met het verduurzamen van hun huis. Dit omdat de energiekosten zo hoog zijn. De bouwsector profiteert hiervan, en de dalende nieuwbouwproductie wordt hierdoor een beetje gecompenseerd. De installatiebranche laat namelijk een flinke groei zien. En niet alle particulieren zijn bezig met verduurzamen, de meeste bedrijven zijn daar ook mee bezig. Hier zit weer meer in voor de bouwsector, omdat dit meestal veel grotere projecten zijn.

Stijgende kosten

Net zoals alles in Nederland, zijn de materiaalkosten in de bouw ook duurder geworden. vacatures worden alleen maar meer... Dit zorgt ervoor dat minder mensen op dit moment een project gaan starten. Bedrijven in de bouwsector hebben wel geleerd om zich in te dekken tegen hoge inkoopprijzen, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Dit zorgt er dus voor dat bouwbedrijven minder winst maken dan voorheen. Ook zijn er problemen met de levering van bepaalde producten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dit komt omdat veel bouwmaterialen uit Rusland en Oekraïne komen. Deze factoren werken dus allesbehalve positief op de bouwsector. Het positieve hieraan is wel dat Nederland zelf naar oplossingen gaat kijken. Zelf materialen maken bijvoorbeeld en planningen van projecten inkorten om geld te besparen.

Personeelstekort

De krappe arbeidsmarkt werkt ook niet positief binnen de bouwsector. En personeel is essentieel met een bouwopgave van 1 miljoen huizen voor 2030. Het wordt steeds lastiger om goed personeel te vinden, omdat vereiste opleidingen vaak ontbreken. En er komen ook steeds minder arbeidsmigranten naar Nederland, omdat erin het buitenland ook een krappe arbeidsmarkt is. Er moet dus op een of andere manier meer personeel aangetrokken worden naar de bouwsector. Dit kun je doen door het gevoel van meebouwen aan de toekomst te verspreiden naar potentieel personeel. Dit vinden mensen die in de bouw werken erg belangrijk.  

Grote vraag

De vraag is vaak groter dan het aanbod in de bouwsector. Als je iets wil laten verbouwen in huis bijvoorbeeld, zul je vaak een half jaar tot een jaar moeten wachten totdat iemand tijd heeft. Dit is natuurlijk ook een gevolg van de drie andere problemen die net genoemd zijn. Want als er meer personeel is, kunnen er ook meer projecten tegelijkertijd gedaan worden. Maar het aantal onvervulbare vacatures blijft maar toenemen. Er zijn verschillende soorten vacatures die openstaan binnen de bouwsector, denk bijvoorbeeld aan een BIM modelleur vacature en een toezichthouder vacature.

Lees ook:  Dit is de écht reden waarom de Nederlandse vlag drie kleuren heeft

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings