Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid: hoe verbeteren bedrijven de ecologische voetafdruk van tapijt?

06/02/2023
252
tapijt

Met zijn allen zijn we vandaag de dag heel erg bezig met het milieu. Graag willen we weten hoe wij ons steentje bij kunnen dragen aan het creëren van een betere wereld. Een van de manieren waarop je dit kunt doen is door je in te lezen welke producten je koopt, bij welke bedrijven je deze koopt en wat hun ecologische voetafdruk is. Zo bijvoorbeeld ook voor het aanschaffen van een nieuw tapijt. Maar wat is een ecologische voetafdruk precies? En hoe kan dit van invloed zijn op de duurzaamheid van een tapijt? Wij leggen het je uit.

Ecologische voetafdruk

Om te weten wat de impact is van een grote of kleine ecologische voetafdruk, is het allereerst belangrijk om te weten wat een ecologische voetafdruk precies is. Eenvoudig gezegd is jouw ecologische voetafdruk de oppervlakte op aarde die jij nodig hebt om te kunnen leven. Dit gaat dan bijvoorbeeld over de hoeveelheid water die je gebruikt, wat en hoeveel je eet en bijvoorbeeld hoeveel afval je afstoot. Samengevat wordt jouw ecologische voetafdruk berekend op basis van de hoeveelheid CO2 die jij afstoot. Hoe meer CO2 je afstoot, hoe groter jouw ecologische voetafdruk.

Duurzaam tapijt

Maar hoe werkt dit dan voor bedrijven die zich bezighouden met het maken en/of verkopen van tapijten? Ook bij het maken van producten, in dit geval een tapijt, komt er een bepaalde mate van CO2 vrij. Dit staat dan weer in relatie tot de grootte van de ecologische voetafdruk. Om deze ecologische voetafdruk te verbeteren proberen veel bedrijven hun tapijten zo CO2-neutraal mogelijk te produceren. Dit kan bijvoorbeeld door alleen maar gebruik te maken van materialen die gerecycled zijn, of van materialen die zelf al CO2-neutraal geproduceerd zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld tapijten die worden gemaakt van garen die gesponnen zijn uit achtergelaten visnetten. Op deze manier wordt afval dus omgezet in een nieuw, bruikbaar product.

Keurmerk

Wanneer een tapijt CO2-neutraal geproduceerd is, dan wordt deze voorzien van het zogenaamde GUT-keurmerk. Dit keurmerk is te herkennen aan een groen logo met een symbool in de vorm van een boom. Wanneer je dit logo ziet bij een tapijt kun je ervan verzekerd zijn dat er bij het maken van dit tapijt rekening is gehouden met de gezondheids- en ecologische aspecten.

Lees ook:  op vakantie tijdens het corona tijdperk

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings