Behandeling van psychische klachten vaker in huisartsenpraktijk

05/08/2021
267
energetisch behandelen

Inmiddels werken bijna alle huisartsen in Nederland samen met één of meerdere praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). Dit komt door de toename in het aantal mensen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek bij onderzoeksinstituut Nivel. In 2014 zagen artsen bijvoorbeeld ongeveer 15 procent meer patiënten met psychische problemen dan in 2010. Tijdens deze periode werden bijna twee keer zoveel patiënten van de huisarts ook door een POH-GGZ gezien. Dit staat weliswaar haaks op recente cijfers met betrekking tot geluk van het CBS.

De reden van de samenwerking

De reden waarom bijna iedere huisarts tegenwoordig ondersteund wordt door een POH-GGZ is, omdat de geestelijke gezondheidszorg in 2014 werd hervormd. Huisartsen mogen sindsdien alleen nog patiënten doorverwijzen met een (vermoedelijke) psychiatrische stoornis, of bij een hoog risico op suïcide of ernstige zelfverwaarlozing. Alle overige patiënten met psychische problematiek worden tegenwoordig binnen de huisartsenpraktijk behandeld. Daarbij kunnen ze zelf nog kiezen voor alternatieve behandelmethoden, zoals energetisch behandelen. De reden hiervoor is dat huisartsenzorg laagdrempelig en een stuk goedkoper is.

Aanvullende zorg

De POH-GGZ bekijkt samen met de patiënt naar de aard van de problematiek en helpt de persoon tijdens een aantal gesprekken weer op weg. Zo kan een patiënt bijvoorbeeld worden aangeraden om deel te nemen aan een alternatieve behandeling als het energetisch behandelen. Op deze wijze is het mogelijk om een veel groter aantal patiënten binnen de huisartsenpraktijk te laten behandelen. De praktijkondersteuner neemt hierbij geen taken over van de huisarts, maar biedt aanvullende zorg aan de personen die eerst waarschijnlijk helemaal geen hulpen zouden krijgen of juist direct doorverwezen werden.

Uit vervolgonderzoek moet echter nog blijken hoe effectief de behandelmethoden van de praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg daadwerkelijk zijn. Ook moet op dat moment onderzocht worden wat de gevolgen zijn van de introductie van de POH-GGZ met betrekking tot het aantal patiënten, dat in de gehele geestelijke gezondheidszorg wordt behandeld. Het blijkt namelijk dat desondanks huisartsen met de komst van de POH-GGZ veel meer behandelopties hebben, denk aan het voorbeeld van energetisch behandelen, zijn de huisartsen in de laatste jaren niet minder antidepressiva gaan voorschrijven.

Lees ook:  Steeds meer mensen kiezen voor een woning in het platteland

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings