Brabantse gynaecoloog verwekt drie kinderen met zijn eigen sperma

19/07/2022
233
taxi veghel

Henk Ruis een oud-gynaecoloog uit Brabant verwekte kinderen met zijn eigen sperma, meld organisatie Fiom, die mensen helpt met afstammingsonderzoek. Tot nu toe zijn drie mensen gevonden van wie het DNA overeenkomt met dat van de gynaecoloog.

Fiom kreeg in juni een melding van iemand die dacht een kind te zijn van dokter Ruis. Ten tijde van hun kinderwens, hadden de ouders van deze persoon verzocht het sperma van de opvoedvader te gebruiken bij kunstmatige inseminatie. Na onderzoek is gebleken dat Ruis zijn eigen sperma gebruikt had.

Ruis heeft meegewerkt aan het opnemen van zijn DNA in de databank van Fiom. “Inmiddels is aangetoond dat er drie DNA-profielen van kinderen overeenkomen met het DNA-profiel van Ruis”, aldus Fiom.

Ruis was op meerdere plekken werkzaam

In de jaren 80 en 90 was gynaecoloog Ruis werkzaam in het Liduina ziekenhuis in Boxtel, wat nu deel uitmaakt van je Jeroen Bosch ziekenhuis. In 2005 was hij werkzaam bij het Sint Joseph ziekenhuis in Veghel, waar je gemakkelijk met taxi Veghel naartoe kunt, nu onderdeel van Bernhoven. Hier richtte hij een eigen praktijk op die de naam Stichting Geertgen kreeg. Deze stichting zat vanaf 2008 in Elsendorp en in 2015 ging de organisatie verder na een faillissement, onder de naam Nij Geertgen.

Dit nieuws kan onrust veroorzaken bij duizenden stellen en vrouwen die zich door de jaren heen door dokter Ruis hebben laten behandelen. Vorig jaar was er een vergelijkbaar geval naar boven gekomen en toen belden mensen in paniek naar het ziekenhuis, zegt Janneke Maas van stichting Fiom. Ouders moesten met hun soms 40 jarige kinderen het gesprek aangaan: Misschien is papa toch niet je papa.

Ruis ontkent dat er opzet in het spel was

Deze zaak van Ruis kwam aan het rollen doordat een vrouw haar DNA in een internationale DNA databank had laten opnemen. Ze bleek een match te hebben met een familielid van de gynaecoloog bij wie haar ouders eind jaren tachtig aanklopten voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Toen bleek dus dat haar biologische vader niet haar opvoedvader was, maar de gynaecoloog.

Ruis ontkent dat er opzet in het spel was. ‘Het was een totale verrassing’, zegt hij over de drie matches. Toen er naar een verklaring werd gevraagd, verwees hij naar de ‘primitieve laboratoriumfaciliteit’ waarover hij destijds beschikte. Hij zegt dat het mogelijk was dat zijn eigen zaad vermengd raakte met het zaad van de wensvader of het per ongeluk verwisselde. Het zaad van Ruis was, naar eigen beweren, aanwezig voor experimenten om de invriesprocedure te verbeteren.

Lees ook:  Grote zorgen over alsmaar stijgende energieprijzen

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings