Brouwers verzetten zich tegen de belastingverhoging op alcohol vrij bier

24/08/2022
256
drank bestellen en bezorgen

De Nederlandse bierbrouwers verzetten zich tegen een aangekondigde verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken waar calorieën in zitten. De overheid frustreert daarmee het beleid om alcoholbrij bier aan de man te brengen, volgens brouwersvoorman Fred Teeven.

“Eerst was het belangrijk dat mensen minder alcohol dronken, nu is het suiker”

“Op verzek van de overheid werken we al jaren mee aan het terugdringen van het alcoholgebruik door het maken en promoten van alcoholbrij bier en nu rijden ze ons in de wielen”, zegt oud-bewindsman Teeven in een gesprek met NU.nl

De belastingverhoging geldt namelijk ook voor alcoholvrij bier, omdat daar suiker in zit. De belasting gaat volgend jaar omhoog van 3 cent naar bijna 7 cent per blikje.

Het doel van de belastingverhoging is om mensen ertoe aan te zetten minder suiker te consumeren.

drank bestellen en bezorgen

Alcoholvrij bier is een van de grote groeiparels voor brouwers

Voor brouwers is de verkoop van alcoholvrij bier juist de grootste groeiparel in het totale bierpalet. “Ongeveer één op de vijftien biertjes die gedronken worden, is nu alcoholvrij.” De consumptie van alcoholvrij bier is sinds 2010 met bijna 500% toegenomen.”

De consumptie van alcoholvrij bier is in de afgelopen vijf jaar met bijna 8 procent per jaar gestegen. Speciaal bier daarentegen groeide maar zo’n twee procent en de verkoop van pils daalde met iets minder dan 2 procent.

Ook problemen voor de kleine brouwerij

Ook de kleine brouwerij heeft komend jaar een probleem. De tweede kamer heeft zich vorig jaar namelijk verzet tegen de accijnsverhoging voor kleine brouwerijen. Dit heeft voorkomen dat zij niet zoveel accijns hoeven te betalen als de grote brouwerijen. Vanaf 2023 wil het kabinet hen echter wel evenveel accijns laten betalen als de grote ketens.

Om het de kleine brouwerij gemakkelijker te maken, is er ooit een regel de wereld in geroepen waar brouwerijen die minder dan 200.000 hectoliter bier per jaar produceren 7,5 procent korting krijgen op de af te dragen accijns. Op deze manier konden kleine brouwerijen concurreren tegen grote brouwerijen. De belangrijkste reden waarom ze deze uitzondering schrappen, is omdat het systeem van accijnzen op die manier eenvoudiger wordt.

Deze verhoging zal een rampzalige impact hebben voor start-ups die net hun eigen brouwerij zijn begonnen. Er is al duizenden keren een petitie getekend om dit tegen te houden, echter heeft het helaas niet geholpen.

Om nog te genieten van de dranken met de prijzen zoals we die op dit moment kennen kun je gemakkelijk en snel drank bestellen en laten bezorgen.

Lees ook:  De gevaarlijkste gemeenten van Nederland

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings