De prijzen van huizen in mei stegen minder hard ten opzichte van de maand ervoor

12/07/2022
265
huis kopen engelen

Waar de afgelopen maanden het ene na het andere record verbroken werd als het ging om de prijzen van koopwoningen lijkt de markt nu in stiller vaarwater. Uit cijfers van het CBS blijkt dat: “de prijs van bestaande koopwoningen in gestegen met in 18,8% in mei”. Dit is nog steeds een flinke stijging, maar uit allerlei cijfers blijkt dat het hoogtepunt nu wel echt bereikt is.

Sinds januari een minder harde stijging

Uit de cijfers van het CBS blijkt namelijk dat: “de prijzen van bestaande koopwoning in januari 2022 met 21% waren gestegen”. Januari lijkt daarmee het hoogte punt van de gekte op de huizenmarkt. Sinds januari is de prijs van bestaande koopwoning stap voor stap gaan dalen. In april was er sprake van een lichte stijging maar deze stijging was zo gering dat die geen invloed heeft gehad op het verder verloop. De verwachting is dat de prijsdaling de komende maanden zal doorzetten omdat de prijzen van bestaande koopwoningen nu zo hoog zijn dat sommige mensen deze gewoon weg niet meer kunnen betalen. Hierdoor koelt de markt langzaam af. De eerste makelaars zien ook al dat het langzaam rustiger wordt.

huis kopen engelen

De prijsindex laat nog steeds een stijgende lijn zien

Waar de prijsstijging van bestaande koopwoningen langzaamaan daalt, blijft de prijsindex gestaag doorstijgen. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat: “sinds juni 2013 de prijzen in mei met 98% zijn gestegen”. Dit geeft een goed beeld van de gekte en onrust die er de afgelopen jaren op de huizenmarkt heerste. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn dus bijna verdubbeld in de afgelopen negen jaar. Dit is iets wat nog niet vaak is voorgekomen. Dit verklaart wel waarom er bij 7 op 10 huizen de afgelopen maanden is overboden.

Aantal transacties neemt nog steeds af

Wat een voorspoedig teken is richting de toekomst is dat het aantal transacties van bestaande koopwoningen sterk daalt. De prijzen van de huizen zijn inmiddels zoveel gestegen dat niet iedereen het geld heeft om een hogere prijs te bieden of juist te voldoen aan de vraagprijs. Zo zijn er veel huiseigenaren geweest die een veel hogere prijs hebben gevraagd vanwege de gekte op de huizenmarkt. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat: “sinds mei 2021 het aantal transacties sterk is afgenomen”. Deze cijfers laten zien dat huiseigenaren niet zomaar een hoge prijs kunnen krijgen voor hun huis. Kopers zijn niet meer bereid om dit hoge prijs te betalen waardoor de prijs van bestaande koopwoningen uiteindelijk zal dalen. Voor mensen die een huis willen kopen in Engelen is het dan ook aan te raden om eens in gesprek te gaan met een makelaar. Deze makelaar kan kopers informeren of het interessant is om een huis te kopen in Engelen of dat het nog niet het juiste moment is. Zo is het goed voor te stellen dat het een goede optie is om nog enkele maanden te wachten voordat men overgaat tot aankoop van een nieuw huis.

Lees ook:  Duurzaam wonen

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings