Debatten over helmplicht elektrische fiets

04/02/2023
184
welke elektrische fiets moet ik kopen

De snorfietser moet inmiddels al verplicht een helm dragen, maar voor degene die een elektrische fiets bezit is dit niet het geval. De elektrische fiets wordt steeds populairder en inmiddels is de fiets zo ver geüpdatet dat ook deze fiets behoorlijk hard kan gaan. Deze fiets kan, meestal wel met wat hulpmiddelen, inmiddels even hard als een snorfiets. Toch is er voor deze fiets nog geen helmplicht, maar misschien gaat deze er wel komen. Er worden debatten gevoerd om ook helmplicht in te voeren op de elektrische fiets. Volgens het kabinet is het niet erg veilig om zonder helm op een elektrische fiets te zitten wanneer deze even hard gaat als een snorfietser. De helmplicht is daar namelijk niet voor niets ingevoerd.

Verbod

Niet alleen worden er debatten gevoerd over het invoeren van helmplicht op de elektrische fiets, maar ook wil Veilig Verkeer Nederland (VVN) dat er een verbod komt op apparatuur waarmee elektrische fietsen opgevoerd kunnen worden. Volgens hen is het niet veilig om op die manier harder dan 25 kilometer per uur te kunnen op een elektrische fiets. Wordt deze apparatuur niet verboden dan vinden ook zij dat er helmplicht moet komen. Een fiets moet wel een fiets blijven volgens hen, anders kun je net zo goed een snorfiets aanschaffen.

Helmplicht

Uiteindelijk is een helmplicht wel gewenst. Wanneer de snelheid van 25 kilometer per uur wordt overschreden is er geen sprake meer van een elektrische fiets. Volgens de woordvoerder van het ministerie is er dan sprake van een speed-pedelec. Heb je zo een speed-pedelec dan moet je goedkeuring vragen en bovendien geldt er een helmplicht. Ook moet je dan een kentekenplaat hebben, een rijbewijs en je moet een WA-verzekering hebben. Wel zegt de woordvoerder dat er in Nederland weinig maatschappelijk draagvlak is voor het helmgebruik op een elektrische fiets. Welke elektrische fiets moet ik kopen? Dat is een vraag die volgens de woordvoerder veel gesteld wordt. Mensen komen dan toch al snel tot de conclusie dat ze een elektrische fiets willen die niet harder gaat dan 25 kilometer per uur, omdat ze geen zin hebben in een eventuele helmplicht.

Lees ook:  Zwembaden ook dit jaar niet aan te slepen

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings