Gezond de coronatijd door

24/09/2020
245
gezond

Door het nieuwe tijdperk waarin we leven, namelijk het corona tijdperk, bewegen mensen een stuk minder. Dit komt natuurlijk door de “intelligente lockdown” waar ons land mee te maken kreeg. We werden aangeraden om zo min mogelijk op pad te gaan en de sportscholen moesten hun deuren sluiten. Dit heeft natuurlijk een impact op de levensstijl van veel Nederlanders. Maar hoe kom je gezond de coronatijd door?

Klachten

Veel Nederlanders ervaren klachten tijdens de corona crisis. Het gewicht van bijna de helft van alle volwassenen Nederlanders is in de eerste maand van deze lockdown toegenomen. Maar niet alleen het gewicht heeft een klap gekregen door de corona lockdown. Zo ervaart de meerderheid van de jongeren ook psychische klachten door de crisis. Maar liefst 60 procent zegt door de crisis toenemende mentale klachten te hebben. Vooral jongeren tot 35 jaar hebben de meeste psychische klachten. De meest voorkomende klachten zijn stress, vermoeidheid en eenzaamheid.

Eten

Een van de klachten van de corona crisis is de toename in gewicht. Iris Groenenberg, expert voor het Voedingscentrum, benadrukt dat je de schijf van vijf goed moet blijven volgen. Op die manier krijg je alles binnen voor een goede weerstand. Je moet genoeg groente en fruit blijven eten. Ook moet je opletten dat wanneer je eten koopt dat langer houdbaar is, zoals pasta, je dan gaat voor bijvoorbeeld de volkoren variant. Het eten van extra vitamines kan helpen je weerstand te verhogen, maar bij genoeg inname van fruit is dit niet nodig. Teveel ingenomen vitamines plas je gewoon weer uit. Vitamine D slikken kan wel goed zijn voor vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 maar dit staat los van de corona crisis.

Mentaal

Veel jongeren geven aan veel mentale klachten te ervaren van de crisis. Door de onzekerheid neemt de stress enorm toe. Zo zijn ze onzeker over een huis of hun baan. Ook isolatie speelt een grote rol bij de mentale klachten van jongeren. Het weinige contact zorgt voor een sleur waarin jongeren raken. De mentale klachten gaan dan vaak over naar lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Vaak kan meditatie en goede ademhalingsoefeningen hier al goed tegen helpen. Denk hierbij aan de Buteyko methode waarin niet diep inademen helpt tegen mentale en lichamelijke klachten. Het leren van de Buteyko methode kan bij een Buteyko cursus in Limburg.

Lees ook:  Wat kan jij doen op je derde date?

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings