Heerlijk lang en gratis douchen bij de boer

18/12/2022
189
inloopdouche

Het Drentse melkveebedrijf Maatschap Bom Wessels uit Emmer-Compascuum doet een oproep op Facebook om gratis te komen douchen. “Hoge energieprijzen? Wij bieden gratis warm douchen! Wij hebben beschikking over veel warm water en doucheruimte op onze boerderij. Dit delen we graag met u” is te lezen op hun Facebookpagina.

Ook is er een toilet in de afsluitbare ruimte en zelfs een urinoir waar soms gebruik van wordt gemaakt. Maar de douche hangt daar gewoon. Jammer want het warme water wat uit de kraan komt is gratis.

Zelf handdoeken en zeep meenemen

Wie wil langskomen in het Drentse dorp Emmer-Compascuum moet zelf wel handdoeken en zeep meenemen, maar mag wel liefst een kwartier onder de douche blijven staan. “Mijn zoon had dit goede idee bedacht” verteld Bom. “En wij werden meteen enthousiast, want iedereen krijgt in deze tijd te horen dat energie duur is” Bom zegt “Het nieuws over de douche gaat als een lopend vuurtje rond. Het wordt vaak gedeeld”.

Achter de koeienstal produceert een mono-mestvergisterinstallatie de warmte en elektriciteit. Volgens zoon Jos Bom levert die installatie het methaangas waar een aggregaat op draait. De aggregaat zorgt dan weer voor warmte en elektriciteit. “Voel je vrij om te komen. We proberen iets te bieden waar wij van over hebben. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar warm douche gun je iedereen”.

Uitbreiding naar extra douches

Hoeveel mensen er daadwerkelijk komen douchen, durft de familie Bom nog niet te zeggen. Je kunt ze bellen of appen voor een afspraak in te plannen om heerlijk lang en warm te kunnen douchen. Ze plannen 4 personen per uur in, zodat er niet gelijk een hele rij staat. Mochten er nou ineens veel meer aanmeldingen komen, dan willen ze best uitbreiden naar meerdere douchehokjes.

Afgelopen jaren hebben veel boeren vaker publieksvriendelijke acties gehouden. Bom benadrukt dat haar initiatief geen activistische achtergrond heeft. “Het is wel een christelijk principe, van heb je naasten lief als jezelf. En dit is een klein stukje wat we kunnen doen.” Dus aarzel niet mocht je in de buurt wonen!

Hoe kan ik zelf op water besparen?

Als je elke dag in bad of in de douche gaat, kunnen de kosten hoog oplopen. Mocht je nog een bad in huis hebben, een bad verbruikt veel meer water als een douche. Misschien is het dan toch het overwegen waard om je bad in te wisselen voor een inloopdouche. Bij een inloopdouche kun je het beste dan ook meteen een waterbesparende kraan kopen. Dit zal al veel water besparen!

Lees ook Plassen onder de douche: goed of slecht?

Lees ook:  Uitdagingen voor de Nederlandse mondzorg in 2022

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings