Uitdagingen voor de Nederlandse mondzorg in 2022

18/07/2022
270
tandarts schiedam

Tandartszorg in Nederland heeft een aantal veranderingen ondergaan. ABN AMRO publiceerde (2021) het rapport Mondzorg in beeld, waarin deze veranderingen worden weergeven. Hierin staan ook de uitdagingen van de mondzorg in Nederland. Voor zzp'ers zijn er ook de nodige veranderingen merkbaar.

Zzp'ers in de mondzorg

Veel tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten werken als zzp'er. Dit is met de coronacrisis alleen maar toegenomen. Er was veel minder stabiliteit en bij veel mensen viel het inkomen weg. Dat was voor veel mensen dan ook de aanleiding om voor zichzelf te beginnen.

Het inkomen is echter voor een zzp'er die eigenlijk vanuit nood koos voor het ondernemerschap, nu minder stabiel. Ze moeten nu namelijk zelf zorgen voor zaken waar de werkgever normaal voor zorgde. Denk hierbij aan het risico voor arbeidsongeschiktheid. Ook betekent dit dat een zzp'er nu zelf aansprakelijk is voor zijn handelen. Dat betekent dat een zzp'er een eigenlijk klachtenregeling moet hebben. Voor iemand die voorheen geen zzp'er was en dit uit nood doet, betekent dit dat het niet altijd de juiste urgentie heeft. Vaak niet uit onwil, maar meer omdat iemand bijvoorbeeld het ondernemerschap niet goed ligt of eraan moet wennen. Dit kan zorgen voor ongewenste toestanden voor consumenten, miscommunicatie en ander gedoe.

Het vermoeden is dat er ook veel sprake is van schijnzelfstandigheid. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand het werk moet uitvoeren in kleding van de opdrachtgever en ze geen eigen tarieven mogen hanteren. Dan kun je eigenlijk zeggen dat iemand verkapt in dienst is. Daarom is in het regeerakkoord aangegeven dat de Wet DBA wordt vervangen door nieuwe regels in de vorm van een werkgeversverklaring. Een zzp'er krijgt in dat geval namelijk wel de lasten: minder zekerheid en niet de lusten: bepaalde vrijheid die een zelfstandige heeft.

De wet DBA is echter voor veel zzp'ers in de mondzorg nog erg onduidelijk en de eerste rechtszaken waarin een discussie was over verkapt dienstverband zijn al geweest.

Vergrijzing

Wat ook meespeelt de komende tijd is de vergrijzing binnen de sector, geeft een tandarts in Schiedam aan. Het aantal tandartsen neemt namelijk af, maar er is niet eenzelfde toestroom. Daardoor wordt het een grote uitdaging om iedereen nog van goede mondzorg te kunnen voorzien.

Dit is een probleem dat nog heel veel jaren gaat opspelen. Dat maakt het nu al urgent om preventie serieuzer te nemen. Hoe kun je zo goed mogelijk voor je gebit zorgen, zodat je minder mondzorg nodig hebt van zorgverleners?

Lees hier ook of Nederland massaal kiest voor de goedkoopste zorgverzekering.

Lees ook:  De app van gemeentepeiler

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings