Heerst er angst in Valkenburg voor een nieuwe overstroming?

25/05/2022
58
Overstroming Valkenburg, Limburg

In de zomer van 2021 gebeurde hetgeen waar veel mensen in Limburg al jaren bang voor ware. Bij langdurig slecht weer stroomden de rivieren in Nederland en onze buurlanden over. Limburgs bekendste rivier, de Maas, zorgde voor veel overlast langs de uitgestrekte natuur. In Valkenburg ging het echter pas echt goed fout: rivier de Geul overstroomde en Valkenburg kwam onderwater te staan.

Wat gebeurde er vorig jaar in Limburg en omstreken?

Halverwege de maand juli 2021 viel extreem veel regen in de regio van Wallonië, Noordrijn-Westfalen en Limburg. Hierdoor kwamen meer dan 220 mensen om het leven, waarvan de meeste slachtoffers in Duitsland vielen. In Limburg traden veel rivieren en beken buiten hun oevers. Dit resulteerde in meerdere overstromingen in verschillende dorpen en steden. Valkenburg werd zwaar getroffen: diverse bruggen raakten ontzet, honderden inwoners en gasten werd geëvacueerd en zo’n 700 woningen werden tijdelijk onbewoonbaar. Veel cafés in Valkenburg centrum werden getroffen door het water en waren genoodzaakt hun zaak te sluiten. Deze ondernemers hadden een lange renovatie nodig om hun zaak weer in oude glorie te herstellen. Veel straten werden besmeurd met modder en werden onbegaanbaar, rijden en parkeren in Valkenburg werd onmogelijk. Alleen al de schade in Valkenburg werd na de wateroverlast geschat op 400 miljoen euro. Hotel Botterweck Valkenburg schatte de schade bij hun zaak op zo’n 1 miljoen euro.

Wat gaat er deze zomer gebeuren?

In februari 2022 werd door de brandweer in Valkenburg groot alarm geslagen omdat de Geul wederom buiten de oevers leek te treden. De situatie werd weer snel stabiel, maar de angst voor overstromingen blijft aanhouden, zeker na de gebeurtenis van vorig jaar. De Burgemeester van Valkenburg vindt echter dat er niet onnodig paniek moet worden gezaaid, de mensen kampen immers nog met een trauma. Veel ondernemers in Valkenburg wachten nog op de uitkering van de verzekering voor de opgelopen schade vorig jaar. Nog zo’n gebeurtenis in 2022 zou een doemscenario voor ze zijn. Volgens het Waterschap Limburg houden ze de situatie bij de Geul goed in de gaten en worden extra inspecties gehouden met het oog op komende zomer.

Lees ook:  King of Nutrition

Recent

Uit onderzoek blijkt: Nederlanders bezuinigen dit jaar op de kerstuitgaven!

Dit neem je mee wanneer je gaat kamperen!

Minimumloon 2023 met 10,15% omhoog 

Fietsen wordt voor iedereen mogelijk

De meest voorkomende sportblessures in Nederland

© Nieuwsbeest - 2022
Made with
Web Wings