Het omkopen van makelaars

11/06/2021
304
Makelaar Utrecht

De meeste mensen die momenteel een huis proberen te kopen zijn de wanhoop nabij. Huizenprijzen zijn fors gestegen en overbieden hoort bij de normale gang van zaken. Daarnaast kost het ontzettend veel moeite om een afspraak te krijgen en als je belt dan sta je vaak al op een wachtlijst. Niet gek dus dat sommige wanhopige huizenzoekers makelaars duizenden euro’s onder de tafel bieden om aan een woning te krijgen.

Omkoping

Het omkopen van makelaars is niet alleen verboden. Het is ook nog slecht voor de verkoper. Als een makelaar omgekocht wordt dan kan deze niet meer volledig transparant zijn de voorwaarde en biedingen van potentiële kopers. Een makelaar houdt dan biedingen achter. Als makelaar leg je een eed af en als je toch besluit deze te breken dan komt dit bijna altijd uit.

Vervelende tijd voor makelaars

Helaas is het voor makelaars ook een vervelende tijd. Vaak worden er mondelinge overeenkomsten gesloten met een koper, maar wordt er achter de rug van de makelaar om door een andere partij contact gezocht met de verkoper. Er wordt dan vaak duizenden euro’s meer geboden. Als dit geaccepteerd wordt dan is de makelaar degene die het slechte nieuws aan de eerste partij moet gaan vertellen. Geen leuke gang van zaken.

Een nieuwe vorm van gekte

De meeste makelaars geven aan dat ze nog nooit zo’n gekte hebben meegemaakt. Er worden voortdurend mensen teleurgesteld. Makelaar Utrecht krijgt bijvoorbeeld gemiddeld 50 tot 100 aanmeldingen voor bezichtigingen terwijl ze er maar 20 kunnen uitnodigen. Er zijn genoeg mensen die keer op keer achter het net vissen en het is begrijpelijk dat ze er moedeloos van worden.

Wat kan je eraan doen

Momenteel is de standaard dat er gemiddeld 10% wordt overboden. Vooral voor starters is dit lastig. Er wordt geadviseerd om naar de potentie van een huis te kijken. Als een keuken niet perfect is of een badkamer kan wat werk gebruikten betekent dit niet dat het huis niet in orde is. Kosten voor verbouwingen kunnen soms meegefinancierd worden. Zo kan er iets lager gekocht worden en toch een droomhuis worden gebouwd.

Lees ook:  Duurzaam wonen

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings