Hoe kan je beter slapen?

28/10/2020
255
slapen

Maar liefst 20 procent van alle Nederlands van 12 jaar of ouder hebben last van slaapproblemen. Dat wil zeggen dat ze moeilijk in slaap vallen of dat ze te vroeg wakker worden. Vrouwen hebben vaak meer slaap problemen dan mannen, ouderen meer dan jongeren en mensen met lagere inkomens meer dan mensen met hogere inkomens. Slapenloosheid zorgt voor stress en vermoeidheid overdag. Maar hoe kun je beter slapen?

Negatieve aspecten van slecht slapen

Van alle mensen met slaapprobleem gaf maar liefst 41 procent aan dat ze hierdoor belemmerd worden in het dagelijks functioneren. In vele gevallen waren ze vergeetachtig, minder geconcentreerd en in een slechter humeur. Buiten dat het je functioneren belemmerd kan het ook effect hebben op je gezondheid. Zo hebben volwassen die slecht slapen een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, hartziekte, beroerte, depressie en dementie. Ook zijn er aanwijzingen dat slecht slapen bij jongeren risico geven op obesitas, slechtere cognitief functioneren en gedragsproblemen.

Ontspan voor je gaat slapen

Het is beter om met een relaxt gevoel naar bed te gaan. Als je overdag veel beweegt dan kan die bijdragen aan een goede nachtrust. Zorg dat je één uur voordat je naar bed gaat geen actieve dingen meer doet. Lees bijvoorbeeld een boek of doe aan meditatie. Ook een kopje thee kan helpen om in slaap te komen. Het is verstandig om een uur van te voren je telefoon, laptop of tv al weg te doen. Het blauwe licht van de schermen beïnvloed je slaap.  Het beste is om je telefoon niet mee je slaapkamer in te nemen. Naast het blauwe licht kan ook de staling je slaap aantasten. Laat deze dus in een andere kamer voor ongestoorde slaap.

Zorg voor een goede slaapomgeving

Zorgt dat in je slaapkamer voldoende frisse lucht is binnen gekomen. De ideale temperatuur voor een slaapkamer is tussen de 18 en 20 graden. Zorg dat je kamer zo donker mogelijk is. Verder zijn er verschillende hulpmiddelen te koop waarmee je sneller in slaap kunt vallen. Geef jezelf bijvoorbeeld een verzwaarde deken cadeau. Door de druk van de deken voel je je ontspanner. Dit komt omdat je lichaam zich veiliger voelt en daardoor meer zal ontspannen. Als laatste kun je met een goed slaap ritme je lichaam trainen om in slaap te vallen en wakker te worden. Wanneer je op vast tijdstippen naar bed gaat en opstaat dan kan je lichaam wennen aan dit patroon.

Lees ook:  NFT levert miljoenen op

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings