Hoe Redditors een beleggingsfonds kapot maakte

29/01/2021
415
Hoe Redditors een beleggingsfonds kapot maakte

De Wall Street beurs in de Verenigde Staten is de afgelopen dagen het speelveld geworden van nerds. Zij besloten om massaal een bepaald aandeel te kopen om zo een beleggingsfonds failliet te laten gaan.

Hoe het begon

Het beleggingsfonds Melvin Capital was van mening dat de aandelen van het bedrijf Gamestop zouden zakken. De prijs zo zelfs naar 0 gaan. Zij besloten geld in te zetten via een hefboomconstructie op deze daling. Echter, hierbij koopt het bedrijf als ware aandelen in de toekomst. Zij bestellen dan eigenlijk de aandelen en betalen dan pas later. In de hoop dat deze prijs dan gezakt is. De aandelen van het bedrijf Gamestop waren dan ook niet echt speciaal.

De redditors komen in actie

Voor Melvin Capital leek alles goed te gaan. Maar besloten een aantal mensen in de Redditgroep r/wallstreetbets hier een stokje voor te steken. Zij kwamen er namelijk achter dat Melvin Capital de koers van Gamestop eigenlijk kapot wilde maken. r/wallstreetbets besloot de tegenaanval in te zetten. Zij waren van mening dat een beleggingsfonds geen ‘vies’ geld mocht verdienen aan de ondergang van Gamestop. De groep besloot om massaal het aandeel Gamestop te kopen. Door deze beweging zou het beleggingsfonds verlies gaan maken. De koers van het aandeel Gamestop steeg explosief. De verwachtte daling werd dus een flinke stijging.

Steeds meer mensen doen me

Steeds meer mensen probeerden elkaar aan te sporen om het aandeel te kopen. Zelfs Elon Musk (de eigenaar van Tesla en SpaceX) liet zich op Twitter positief uit over het voorval. Dit zorgde ervoor dat de beweging nog meer aandacht kreeg. Dit explodeerde uiteindelijk zo erg dat de keurs naar een ongekend hoogtepunt steeg. Zo kwam de groei van het aandeel zelfs boven de bedrijven Tesla en Apple uit. Gamestop stond bovenaan de top 10 lijst van de grootste aandelen. Zij lieten dus Tesla, Apple, Facebook, Alibaba, Google en nog vele andere bedrijven achter zich. Het aandeel steeg van $20 naar $470.

Melvin Capitol

Het beleggingsfonds verloor ruim 3 miljard dollar op hun order. Zij moesten uiteindelijk een extra kapitaalinjectie krijgen om overeind te blijven. Het schijnt dat ruim 40% van het vermogen inmiddels verdampt is. Bovendien verdween het geld van de kapitaalinjectie als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk steeg het verlies naar 3,75 miljard dollar.

Flinke daling

Uiteindelijk is de koers die het aandeel behaalde niet iets wat op de langere termijn houdbaar is. De koers is nu alweer aan het dalen. De daling van het aandeel staat nu op ruim 44%. De schade bij Melvin Capital is echter wel al aangericht. Mensen die dus veel aandelen hadden in Gamestop zullen nu dus veel pijn gaan lijden.

Lees ook:  Rihanna zoekt kapitaal voor eigen lingerie merk

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings