Huizenprijzen in afgelopen jaar naar record hoogte gestegen

23/01/2021
166
outsidemeubelen.nl

Het is de laatste tijd al vaker in het nieuws voorbij gekomen, de gemiddelde prijs voor een koopwoning is het afgelopen jaar zo danig gestegen dat het een nieuw record heeft gevestigd.
Over het hele jaar 2020 steeg de prijs van een woning met maar liefst 8% in vergelijking met het jaar daarvoor, een ongekend percentage. De stijgingen van de woningen worden al vanaf voor de eeuwwisseling bijgehouden, dat zegt ook wel weer wat.

De crisis van 2008 zorgde er destijds voor dat de huizen dat jaar ook stegen naar een, op dat moment, nog nooit eerder vertoond niveau. Na die periode ging het ook weer als een anker omlaag met als gevolg dat 5 jaar later het absolute dieptepunt werd bereikt. Iedereen die een huis heeft gekocht in 2013, die heeft dat perfect getimed.

 

In welke provincie was de stijging het hoogste?

Hoewel de prijzen voor huizen en appartementen in elke provincie hoger waren als die van het jaar daarvoor, steekt er toch één provincie met kop en schouders boven uit: Groningen. In Groningen stegen de prijzen namelijk met meer dan 10% (!). De dichtstbijzijnde achtervolger was Flevoland met een stijging van gemiddeld 8,5%. De provincies Limburg, Noord-Brabant , Utrecht en Friesland merkte het minste van de stijgingen met een respectievelijk gemiddelde van 7,1%.

Hoe word de waarde van een huis bepaald?

Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen in de waardebepaling van een woning. De belangrijkste factor is de ligging. Hiermee wordt onder andere bedoeld hoever de woning ligt van het centrum, de bereikbaarheid en de voorzieningen die er in de buurt liggen. Natuurlijk speelt vraag en aanbod ook een rol. Woningen in het centrum van Amsterdam zijn duurder als in het zuiden van Limburg, aangezien er daar gewoon minder vraag is. Er bestaat een misconceptie dat de spullen in het huis ook invloed hebben op de prijs, maar dat klopt niet. De meubels of accessoires die jij haalt bij Ikea.nl, outsidemeubelen.nl of bij mediamarkt tellen niet mee!

 

 

Lees ook:  Babyboom verwacht door corona

Recent

Evolutie van de game-console

Frenkie de Jong buitenspel. Hoe nu verder met Oranje en Barcelona?

Voordelen van Realworks website voor makelaars

Het vermogen van Yvonne Coldeweijer: wat verdient de roddelkoningin?

Tips voor het renoveren van je woning

© Nieuwsbeest - 2023
Made with
Web Wings