Huizenprijzen stijgen weer ongelofelijk hard door

18/07/2021
311
steigerhout meubels

In een aantal eerdere artikelen beschreven we al dat de prijzen van koopwoningen enorm hoog zijn. Uit nieuwe gegevens van het CBR blijkt dat ook in het eerste kwartaal van 2021 de prijzen weer door zijn gestegen. Er lijkt geen einde te komen aan de stijging. Zo stegen de prijzen in het eerste kwartaal van 2021 in Nederland met zo’n 11,3%. Dit is ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Nederland bezet in Europa met deze stijging de 5de plaats als het gaat om landen waar de huizenprijzen het meeste zijn gestegen. Alleen de landen Luxemburg, Denemarken, Litwouwen, en Tsjechië staan nog voor Nederland. Opvallend om te zien is dat het enige land waar de huizenprijzen gedaald zijn Cyprus is. De gemiddelde huizenprijzen stijging in Europa ligt op zo’n 6,1%. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de huizenprijzen in Nederland bijna twee keer zo hard stegen.

Met name een stijging binnen de bestaande koopwoningen

De grootste stijging is te zien bij de nieuwbouwhuizen. Deze zijn namelijk in het eerst kwartaal gestegen met bijna 17%. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn gestegen met ruim 10%. Dit alles zorgt ervoor dat het voor starters en andere mensen die graag een huis willen kopen het nog moeilijker is geworden. Dit zie je ook terug in de gegevens van het aantal verkochte huizen. Over het algemeen is er een stijging op het gebied van verkopen van alle verschillende soorten huizen. Bij de bestaande huizen gaat het om een stijging van bijna 30%. Aan de andere kant zien we dat bij de nieuwbouwhuizen maar een stijging te zien is van ruim 4%. Dit is vrij weinig. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat in het laatste kwartaal van 2020 de verkoop van nieuwbouwhuizen was gestegen met bijna 54%.

Huren een prima optie

Aan de andere kant zien we dat de huurprijzen waarschijnlijk een plateau hebben bereikt. In steden zoals Utrecht en Amsterdam lijkt het er zelfs op dat de huurprijzen voorzichtig aan beginnen te dalen. Voor mensen die opzoek zijn naar een nieuw huis is het dan een betere optie om even gehuurd te wonen. Dit ter overbrugging van de tijd dat de prijzen van koopwoningen enorm hoog liggen. De verwachting is dat deze uiteindelijk ook wel weer gaan zakken. Het huren van een huurwoning is dan een prima alternatief.

Grondstoffentekort zorgt voor een hogere prijs

Een probleem waar mensen die een nieuwhuis kopen wel tegenaanlopen is een tekort aan grondstoffen. Mensen die bijvoorbeeld kijken voor nieuwe meubels komen erachter dat de prijzen enorm zijn gestegen. Veel fabrieken hebben tijdens de coronapandemie hun deuren moeten sluiten. Inmiddels wordt de productie stap voor stap weer opgebouwd. De vraag naar producten zoals meubels is echter explosief gestegen. Dit zorgt ervoor dat de prijs van grondstoffen enorm stijgt. De hoogste bieder wint en dit drijft de prijs dus omhoog. Een prima alternatief voor dit probleem zijn steigerhout meubels. Deze worden namelijk gemaakt van steigerhout. Dit is eigenlijk een afvalproduct van de bouw waar weer nieuw leven in wordt geblazen. Hier zijn dus geen nieuwe grondstoffen voor nodig. De prijs van de steigerhout meubels blijft wel binnen de perken.

Lees ook:  Belastingdienst schendt privacywet met zwarte lijst

grondstoftekort

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings