Is darten eigenlijk een sport?

18/06/2023
244
darten

Darten vereist niet dezelfde fysieke inspanning als veel andere sporten. Als je bijvoorbeeld een paar dartpijltjes gooit, is het onwaarschijnlijk dat je hevig zweet op je voorhoofd krijgt of dat je regelmatig heen en weer jogt van het dartbord.

Wat maakt een sport?

Wanneer is iets een sport? Er is geen pasklaar antwoord op die vraag. Maar door te kijken naar sporten die iedereen als volwaardig beschouwt - zoals hardlopen of voetbal - kunnen we beginnen met het vinden van criteria die de aard van "sportiviteit" definiëren.

Atleten moeten bijvoorbeeld vaak lange afstanden rennen. Een tophockeyspeler legt 9 kilometer af over het veld in 70 minuten; een voetballer legt 11,2 kilometer af in 90 minuten - de beste menselijke lopers kunnen 42 km afleggen in minder dan 2 uur!

Klik hier voor onze blog over e-sport.

Darters leggen geen grote afstand af

Darters, wier gemiddelde afstand tot het bord 2,37 meter is, zullen tijdens een wedstrijd vele malen heen en weer lopen. Dus hoewel het misschien niet veel lijkt op hun eigen tochtjes van 2 meter, kunnen de "wandelingen" van darters nog steeds zorgen voor het grootste deel van de verticale beweging in het darten zoals we dat vandaag de dag kennen.

Bij darts wint de speler die als eerste van 501 punten naar nul gooit. Een profdarter heeft hier meestal vijf of zes worpen voor nodig; uitgaande van zes, zou een darter op dat punt in het spel 28,44 meter (zes keer heen en weer) per been lopen. Tijdens een wedstrijd die 20 legs duurt, legt een darter dus 569 meter af van en naar het bord.

De Canadian Academy of Sports and Nutrition meldt dat een uur darten ongeveer 100 kilocalorieën verbrandt, terwijl voetbal 710 verbruikt.

Goed darten vergt veel oefening

Bewegingswetenschapper Raôul Oudejans (Vrije Universiteit Amsterdam) wijst erop dat "darts een echte miktaak is, waarbij je gefocust moet zijn op het bord. Slechts één centimeter in elke richting kan het verschil maken."

Darten vereist fysiek en mentaal uithoudingsvermogen en een sterke oog-handcoördinatie. En het vergt veel oefening om een goede speler te worden, dus in die zin kun je darts een sport noemen, zegt Oudejans.

darten

Darters worden over het algemeen fitter

Voetballers, hockeyers en hardlopers doen allemaal bewust hun best om in goede conditie te zijn. Maar om wat voor reden dan ook lijken veel dartgooiers er genoegen mee te nemen om minder fit te zijn dan hun leeftijdsgenoten.

Darters hebben tegenwoordig meer tijd om te oefenen dan vroeger en ze besteden ook meer van die tijd aan lichaamsbeweging. Daardoor concentreren veel moderne darters zich beter dan hun voorgangers. Lees zo hier ons blog over het behouden van een gezonde leefstijl.

Darten en de stress

In een echte sport is mentale kracht net zo belangrijk als fysieke kracht. Die penalty om de wedstrijd te winnen (of pijl in boogschieten) moet je erin krijgen, ongeacht hoeveel mensen op tv naar je kijken en voor je juichen.

Oudejans deed onderzoek naar darts onder grote druk. Eerst gooiden mensen dartpijltjes naar een bord van een klimmuur op tien centimeter - daarna herhaalden ze het experiment met worpen van zeven meter.

Lees ook:  Lipfillers, ze worden steeds populairder

‘Richt een camera op de darter of zet er publiek bij. Ze hoeven niet per se in de hoogte te hangen. Het gaat erom dat de darters om leren gaan met die druk’, concludeert Oudejans. Hij noemt darten op mentaal gebied dan ook zeker een echte topsport: je moet onder grote druk en met een hoge hartslag je vaardigheden laten zien. En dat is niet anders dan bij andere sporten op het hoogste niveau, op het hoger niveau darten worden er ook vaak darts sportweddenschappen georganiseerd door online bookmakers

Conclusie

Darts lijkt voor veel mensen misschien geen sport, maar degenen die het spelen weten dat er strategie en fysieke kracht bij komt kijken. "Als je kijkt naar wat de kenmerken van sport zijn," zegt Oudejans, "dan voldoet darts aan veel eisen."

Maar, erkende hij, "je gaat een competitie aan en concurreert met elkaar. Dat kan veel mentale druk met zich meebrengen. En je bewegingsvaardigheden zijn cruciaal."

Klik hier voor onze blog over de voordelen van de race simulatoren.

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings