Klaar met nepnieuws over corona? Google wel

21/01/2022
260
SEA

Tijdens de coronapandemie steken berichten met nepnieuws voortdurend de kop op. Google heeft als gevolg daarvan aan het begin van de pandemie bijna honderd miljoen advertenties die coronagerelateerd waren, geblokkeerd.

Het ging hierbij hoofdzakelijk om reclames van artikelen zoals mondkapjes en handgels. Er werd een veel hogere prijs gevraagd dan de eigenlijke waarde van het product. Een mogelijke verklaring is dat er altijd kwaadwillende bedrijven zijn die uit een crisis zoals de coronapandemie hun slag willen slaan door met SEA technieken hun producten voor torenhoge bedragen aan te bieden.

Wondermiddeltjes

Er werden bijvoorbeeld producten aangeboden die corona zouden kunnen genezen. Toen er een schaarste was  aan mondmaskers beweerden sommige bedrijven er nog wél te hebben, in de hoop dat mensen er een flink bedrag voor over zouden hebben. Daarna verschoof de aandacht naar het vaccineren en werd er ingespeeld op mogelijke tekorten daarvan. Het is heel eenvoudig om op zo’n ‘hype’ in te spelen. Marketing experts spelen altijd in op SEA en aan de hand daarvan komen advertenties hoger in Google terecht.

Samenzweringstheorieën

Naast nepadvertenties heeft Google besloten om advertenties die samenzweringstheorieën promoten te gaan verbannen. Websites die niet aan de regels voldoen, worden uit het netwerk van Google gezet. Google wil hiermee voorkomen dat er verwarring ontstaat over de oorsprong van corona en de mogelijke gevaren van een vaccinatie.

SEA

Europese Unie grijpt ook in

Behalve dat producten onder valse voorwendselen worden verkocht deden er meer fabels de ronde over het coronavirus. Dit gaat verder dan Google en SEA gebruik alleen. Ook de Europese Unie waarschuwt voor fabels rondom corona, bijvoorbeeld dat het je je coronabesmetting kunt genezen met bleekmiddel. Ook zijn er verschillende theorieën rondgegaan dat 5G installaties zouden bijdragen aan de verspreiding van het virus.

De drie belangrijkste fabels op een rijtje

Om je twijfel voor eens en voor altijd weg te nemen, hebben we een aantal beweringen verzameld die echt niet waar zijn, maar wel werden gebruikt in SEA van nepnieuwspagina’s.

  • Dat er wel duizenden mensen gestorven zijn aan bijwerkingen van de vaccinatie. Dit moet meer in perspectief worden gezien. Er zijn mensen die toevallig vlak na de vaccinatie ziek worden en overlijden, zonder dat het om een bijwerking ging.
  • De PCR test zou ten onrechte een positieve uitslag geven. De virusdeeltjes komen niet zomaar tevoorschijn. Deze zitten echt al in je keel of neus wanneer je de test afneemt.
  • Het gebruik van ivermectine zou werken tegen het coronavirus. Er is gefraudeerd in de onderzoeken die deze bewering ondersteunen.

 

Lees ook:  Wat kunnen jongeren doen in tijden van corona?

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings