Gevolgen van steeds duurdere leningen

15/02/2023
242
dakkapel limburg

De rentetarieven voor leningen zijn de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen en dat kan gevolgen hebben voor jouw financiële situatie. Volgens de vergelijkingssite Geld.nl is de laagste rente voor een lening van 50.000 euro gestegen van 4,8% naar 5,4% in slechts een maand tijd. Dit lijkt misschien niet veel, maar het betekent wel dat je bij een lening van 50.000 euro en een looptijd van vijf jaar nu 800 euro meer betaalt dan wanneer je deze lening in december zou hebben afgesloten.

Zelfs bij het afsluiten van kleinere leningen is een stijging van de rente merkbaar. Voor een lening van 20.000 euro betaal je nu minimaal 5,7%, terwijl dat enkele weken geleden nog 5,2% was. Voor een lening van 10.000 euro is de rentestijging minder groot, van 6,3% naar 6,5%.

De stijging van de rente is het gevolg van hogere rentetarieven voor banken en andere kredietverstrekkers. Zij moeten nu meer rente betalen als ze zelf geld lenen, en berekenen deze kosten door aan hun klanten. Dit betekent dat geld lenen nu duurder is dan voorheen.

De gevolgen van deze rentestijging kunnen groot zijn voor mensen die afhankelijk zijn van leningen om grote aankopen te doen, zoals auto's of boten, of voor het financieren van verbouwingen. Vooral voor huishoudens die al in financieel onzekere situaties verkeren, kan dit een extra last betekenen.

Tips om de kosten van leningen te verlagen

Geld lenen blijft echter nog steeds een optie voor wie het nodig heeft, zolang je maar bewust bent van de kosten en de risico's. Er zijn verschillende manieren om de kosten van leningen te verlagen. Hier zijn een aantal tips:

 • Vergelijk verschillende kredietverstrekkers en hun rentetarieven.
  Zoek naar aanbieders met lagere tarieven en kies degene die het beste past bij jouw financiële situatie.
 • Overweeg een langere looptijd van de lening.
  Dit kan de maandelijkse aflossingen verlagen, waardoor de lening betaalbaarder wordt. Houd er wel rekening mee dat een langere looptijd betekent dat je uiteindelijk meer rente betaalt.
 • Maak gebruik van een persoonlijke lening in plaats van een doorlopend krediet.
  Bij een persoonlijke lening betaal je een vast rentetarief gedurende de looptijd van de lening, terwijl een doorlopend krediet een variabel rentetarief heeft.
 • Overweeg het gebruik van je spaargeld in plaats van het afsluiten van een lening.
  Als je spaargeld hebt, is het vaak voordeliger om dit te gebruiken voor grote aankopen in plaats van het afsluiten van een lening met een hoge rente.

Toch een lening afsluiten?

Als je toch een lening wilt afsluiten, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de voorwaarden en de risico's. Een lening kan een handige manier zijn om grote aankopen te doen of een verbouwing te financieren, maar het kan ook leiden tot financiële problemen als je niet in staat bent om de lening terug te betalen.

Een stijging van de rente kan ook gevolgen hebben voor mensen die al een lening hebben afgesloten. Als de rente tijdens de looptijd van de lening stijgt, kan dit betekenen dat je meer rente moet betalen dan oorspronkelijk was afgesproken. Dit kan leiden tot hogere maandelijkse aflossingen en dus tot extra kosten.

Lees ook:  De populairste vakantie eilanden van Nederlandse toeristen

Als je al een lening hebt afgesloten, is het verstandig om de voorwaarden goed te bekijken en te controleren of er sprake is van een variabele of vaste rente. Bij een variabele rente kan de rente tijdens de looptijd van de lening veranderen, terwijl bij een vaste rente de rente gedurende de hele looptijd hetzelfde blijft.

Op zoek naar een lening?

Mocht je op zoek zijn naar een lening, dan is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken en de voorwaarden goed door te nemen. Let daarbij niet alleen op de rente, maar ook op andere kosten en voorwaarden, zoals boeteclausules bij vervroegd aflossen.

Als je op zoek bent naar een manier om geld te besparen op grote aankopen, kun je overwegen om een dakkapel Limburg te laten plaatsen. Een dakkapel kan niet alleen zorgen voor meer licht en ruimte in je woning, maar kan ook de waarde van je woning verhogen.

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings