Mag je zomaar je rijbewijs halen in België?

28/06/2021
256
Rijschool Sint-Niklaas

Het halen van een rijbewijs is duur, maar dat geldt niet voor onze zuiderburen. In België kost het gemiddeld 200 euro om je rijbewijs te halen. Dat is een groot verschil met de gemiddeld 2300 euro die je in Nederland moet betalen voor een rijbewijs. Nu zullen er veel mensen zijn die zich afvragen waarom er niet veel meer mensen in België gaan rijlessen. Het antwoord daarop is simpel. Het mag helaas niet. Je moet in België inschreven staan als je daar wilt afrijden.

Waarom is het verschil zo groot?

België is een van de goedkoopste landen in Europa om je rijbewijs te halen. Maar hoe kan dit eigenlijk? Het grootste verschil zit hem in de rijlessen.  Naast professionele rijlessen kent België ook vrije rijlessen. In België mag je namelijk rijlessen van je ouders krijgen terwijl je in Nederland alleen rijlessen mag volgen van een bevoegde instructeur. In België betaal je dan misschien wel meer per uur voor een rijles, maar je hebt er veel minder nodig.

Veiligheid

In België rijlessen is beter voor de portemonnee. Daarentegen heeft België de afgelopen jaren wel schrikbarende cijfers als het om verkeersveiligheid gaat. Vooral onder jongeren scoren de Belgen veel slechter dan de Nederlanders. Dat er op jonge leeftijd gelest mag worden heeft een positieve impact op de verkeersveiligheid. Er wordt namelijk eerder ervaring opgedaan in het verkeerd en je leert van een professional. Daarna moet je rijden onder toezicht. Dit maakt dat jongeren in Nederland steeds veiliger zijn in het verkeer.

Kosten rijlessen

In België kan je bijvoorbeeld bij spoedcursus Sint-Niklaas al voor 365.- rijlessen volgen. Hierna hoef je alleen nog je praktijkexamen te betalen, dit kost ongeveer 40 euro. Dus voor 405.- heb je je rijbewijs. In Nederland ben je gemiddeld 1500 euro kwijt aan rijlessen. En daar komt gemiddeld nog 1000 euro bovenop voor het examen. Daarnaast ben je nog zo’n 300 euro kwijt aan alle administratie rondom het rijbewijs. Denk hierbij aan een gezondheidsverklaring, het aanvragen van het rijbewijs en de tussentijdse toets.

Lees ook:  Criminaliteit tijdens corona

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings