Metaalindustrie mogelijk de dupe van aandachtgebrek voor CBAM

19/11/2023
55
metaalindustrie metaal frezen staalproducten

Op 22 november (2023) zijn er de Nederlandse verkiezingen. Opvallend daarbij is dat er geen aandacht is voor CBAM (Europese Carbon Border Adjustment Mechanism) in de verkiezingsprogramma's. Een teleurstellende en zorgwekkend signaal voor de Metaalindustrie, want CBAM zorgt voor oneigenlijke concurrentie met landen buiten de EU.

Wat is CBAM

CBAM staat voor Europese Carbon Border Adjustment Mechanism en is een milieumaatregel die als doel heeft een eerlijke prijs voor CO-2 uitstoot van koolstof intensieve te garanderen. Daarnaast is Cbam bedoelt om schone industriële productie in niet EU-landen te stimuleren. Alleen VVD, D66 en GroenLinks-PvdA hebben het in het kort over CBAM. De meeste partijen laten hun standpunt in het ongewisse.

Vanaf oktober 2026 wordt CBAM volledige ingevoerd. Dit heeft gevolgen voor onder andere producten als staal, ijzer en aluminium. Producten die meestal buiten Europa goedkoper zijn doordat daar minder strenge milieuregels zijn. Als CBAM niet serieus wordt genomen door de Nederlandse politiek, heb je dus kans dat oneerlijke concurrentie vanuit niet-Europese landen nog steeds mogelijk zal zijn.

Geschiedenis

De metaalindustrie is een intrigerend aspect van de menselijke geschiedenis, doordrenkt met innovatie en transformatie. Van zijn bescheiden begin tot zijn hedendaagse omvangrijke invloed heeft deze industrie een reis van ontdekking en vooruitgang doorgemaakt die de wereld heeft gevormd zoals we die vandaag kennen.

In de vroegste beschavingen waren metalen zoals koper en brons de bouwstenen van technologische vooruitgang. De ontdekking van het smelten en vormen van metalen leidde tot de productie van werktuigen, wapens en ornamenten, wat een revolutie teweegbracht in menselijke capaciteiten en handel.

De 18e eeuw markeerde een keerpunt met de opkomst van de industriële revolutie. De uitvinding van de stoommachine en verbeterde metallurgische processen zoals het Bessemer-proces stimuleerden de massaproductie van staal. Dit legde de basis voor de moderne metaalindustrie en veranderde de wereldwijde economie.

Belangrijke mijlpalen in de metaalindustrie

De ontwikkeling van geavanceerde methoden zoals het extruderen, gieten en smeden heeft de efficiëntie van de productie verhoogd en heeft bijgedragen aan de diversificatie van metalen en hun toepassingen.

De metaalindustrie heeft niet alleen de technologische vooruitgang mogelijk gemaakt, maar ook de sociale en economische structuren beïnvloed. Het heeft werkgelegenheid gecreëerd, steden getransformeerd en de levensstandaard verbeterd.

Met moderne technologieën zoals 3D-printen en nanotechnologie worden materialen gemaakt met ongekende eigenschappen. Deze innovaties hebben deuren geopend naar nieuwe industrieën en toepassingen.

De metaalindustrie is een hoeksteen van economieën over de hele wereld. Het heeft de basis gelegd voor wereldwijde handel en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van talloze sectoren. Terwijl de industrie groeide, ontstonden er milieuproblemen zoals vervuiling en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Er is een groeiende focus op duurzaamheid en groene technologieën om deze uitdagingen aan te pakken.

Met de opkomst van digitalisering en slimme fabricageprocessen evolueert de metaalindustrie voortdurend. De focus ligt op efficiëntie, maatwerk en het verminderen van ecologische impact. Duurzaamheid is ook in de metaalindustrie een belangrijk aandachtspunt.

Toekomst

De integratie van kunstmatige intelligentie en geavanceerde automatisering zal de productie verder transformeren, waardoor efficiëntie en precisie toenemen. Het verminderen van de ecologische voetafdruk van de metaalindustrie blijft een belangrijke uitdaging. Innovaties in recycling en hernieuwbare energie zijn essentieel voor een duurzame toekomst. Van de opkomst van nieuwe materialen tot de groei van de circulaire economie, er zijn voortdurend nieuwe trends en innovaties die de toekomst van de industrie vormgeven.

Lees ook:  Het optimaliseren van bedrijfsprocessen voor maximale productiviteit

Metaal is niet meer weg te denken in ons leven. Daarbij is bijvoorbeeld metaal frezen en maatwerk staalproducten maken zo'n groot onderdeel van de huidige industrie... Dat ook in de toekomst de metaalindustrie onmisbaar is in onze samenleving. Het is dus belangrijk dat we meer gaan kijken naar het omgaan met ingevoerde metaalproducten vanuit buiten Europa.

Bekijk ook Koperdiefstal bij zonneparken neemt toe: tonnen schade het gevolg

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings