Nieuwe regel: elk apparaat krijgt dezelfde kabel

14/06/2022
150
elektrozubehör

Vorige week dinsdag heeft het Europees Parlement een akkoord bereikt over oplaadkabels. Alle mobieltjes en tablets in Europa moeten namelijk binnen afzienbare tijd dezelfde oplaadkabel krijgen. Deze regel gaat ook gelden voor Apple.

Berg aan kabels

Op dit moment kunnen merken zelf bepalen wat voor soort aansluiting ze gebruiken voor het apparaat. Hierdoor moet je tientallen soorten kabels achter de hand hebben. De Europese commissie vindt dat hier een einde aan moet komen. Een standaard oplader is veel handiger. Alle kleinere apparaten moeten straks oplaadbaar zijn met een zogenaamde usb-c kabel. Daarnaast moeten consumenten de mogelijkheid krijgen om een apparaat mét of zonder kabel te kopen.

Alleen kleine devices

De nieuwe regel zal alleen van toepassing zijn op alle kleinere apparaten, zoals telefoons, tablets, camera’s, koptelefoons en e-readers. De wet zal vanaf de herfst van 2024 ingevoerd worden. Alle producenten hebben dus nog voldoende tijd om hun producten aan te passen naar deze regel.

Werk aan de winkel voor Apple

De nieuwe wet heeft flink wat gevolgen voor het merk Apple. Dit is de producent van onder andere de iPhone. Op dit moment zijn de nieuwste iPhones en Airpods van een zogeheten lightning-kabel. Deze moet dus vervangen worden door de usb-c kabel. Het invoeren van de wet zou kunnen leiden tot een inkomstenverlies voor Apple. Echter, het merk is al langere tijd bezig met ontwikkelen van draadloos opladen van elk apparaat. Het is dus in de toekomst mogelijk dat je iPhone helemaal niet meer beschikt over een oplaadpoort.

Hoe werk draadloos opladen?

Via elektromagnetische spoelen kunnen sommige smartphones nu al draadloos opgeladen worden. De spoelen zitten in de draadloze oplader (wat zelfs een lamp kan zijn) en ze zitten in de smartphone. Zodra je die spoelen op elkaar legt, gaat er energie van de ene naar de andere spoel. Het enige nadeel is dat draadloos opladen bijna altijd langzamer is dan bedraad opladen.

Lees ook:  Het gebruik van social media blijft toenemen

Recent

Charlene de Carvalho-Heineken en haar gigantische vermogen

Een verbod op gokreclames en vanaf wanneer het in gaat!

Pasen en lentedagen voor je hond

Maak je huis klaar voor de lente met deze nieuwe woontrends!

Wat is een Green Belt Opleiding en waarom is het belangrijk?

© Nieuwsbeest - 2023
Made with
Web Wings