Nog steeds veel vraag op de arbeidsmarkt

04/09/2023
189
onderwijsassistent vraag op de arbeidsmarkt

In het tweede kwartaal van 2023 bleef de arbeidsmarkt een grote uitdaging vormen voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Deze periode werd gekenmerkt door voortdurende vraag op de arbeidsmarkt, waarbij de vraag naar arbeidskrachten het beschikbare aanbod ver overtrof.

Evenveel vacatures

Een opvallend feit was dat er in het tweede kwartaal van 2023 nog steeds 122 vacatures waren voor elke 100 werklozen, wat gelijk was aan de cijfers van de voorgaande twee kwartalen. Dit benadrukte de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en de uitdagingen waarmee werkzoekenden werden geconfronteerd bij het vinden van geschikte banen.

Niettemin was er een opvallende daling van 10 duizend openstaande vacatures. Hoewel dit een positief signaal zou kunnen zijn voor werkzoekenden, benadrukte het ook de uitdagingen waarmee werkgevers werden geconfronteerd bij het invullen van hun vacatures en het aantrekken van geschikte kandidaten.

Werkeloosheid daalt

Een lichtpuntje was dat de werkloosheid in het tweede kwartaal van 2023 met 7 duizend personen daalde, terwijl er tegelijkertijd 7 duizend nieuwe banen werden gecreëerd. Dit wees op enige verbetering in de arbeidsmarkt, waarbij sommige mensen met succes werk vonden.

Lees hier onze blog over de stijgende vraag voor afwassers in de Horeca.

Voorspelling?

De krapte op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2023 weerspiegelde de voortdurende uitdagingen in het vinden van geschikte banen en het vervullen van openstaande vacatures. Hoewel er enige positieve ontwikkelingen waren, blijft de arbeidsmarkt dynamisch en veeleisend. Een voorspelling voor het derde kwartaal is dan ook voorbarig.

Meer medewerkers, minder zelfstandigen

Het aantal werknemersbanen nam met 11 duizend toe, wat een stijging van 0,1 procent betekent. Dit bracht het totale aantal werknemersbanen op 9.003 duizend. Tegelijkertijd daalde het aantal zelfstandigenbanen licht met 4 duizend, wat neerkomt op een afname van 0,1 procent, waardoor het totaal op 2.525 duizend zelfstandigenbanen kwam te liggen. Dit betekent dat meer dan 1 op de 5 banen nu een zelfstandigenbaan is.

Banen bij het uitzendbureau

In het tweede kwartaal van 2023 verminderde het aantal banen bij uitzendbureaus met 16 duizend ten opzichte van het vorige kwartaal, wat een afname van 2,2 procent betekende. Het eerste kwartaal van 2023 liet een vergelijkbare daling van 16 duizend banen zien in de uitzendbranche.

In het openbaar bestuur groeide het aantal banen daarentegen met 6 duizend, wat neerkwam op een stijging van 1,0 procent. Andere bedrijfstakken die aanzienlijke banengroei kenden, waren het onderwijs (6 duizend), de zorg (6 duizend), en de sectoren cultuur, recreatie, en overige diensten (3 duizend). Naast uitzendbureaus daalde het aantal banen ook in de zakelijke dienstverlening, exclusief uitzendbureaus (-3 duizend), de landbouw (-2 duizend), en in de sector verhuur en handel in onroerend goed (-1 duizend).

Alle genoemde gegevens over het aantal vacatures en de werkeloosheid zijn afkomstig uit de meest recente rapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze cijfers bieden een actuele kijk op de stand van zaken op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2023 en benadrukken de voortdurende uitdagingen en kansen in deze dynamische omgeving.

Toekomst kansen

De vraag naar bijvoorbeeld meer mensen in het onderwijs, biedt voor velen een mooie kans. Werk in het onderwijs wordt door velen namelijk ook als bijzonder betekenisvol gezien én er is dus veel vraag naar. Een opleiding tot onderwijsassistent kan dus een hele slimme zet zijn.

Lees ook:  Anno 2021 wordt er steeds vaker online geshopt

Uitdagingen voor werkgevers

De uitdaging is werknemers enthousiast te maken voor je bedrijf. Wanneer je een bedrijf runt, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je werknemers enthousiast en gemotiveerd zijn. Enthousiaste werknemers zijn productiever, loyaler, dragen bij aan een positieve werkomgeving en zijn meer geneigd te blijven.

Lees ook Minder startende bedrijven door krappe arbeidsmarkt

vraag op de arbeidsmarkt

Tips

Hieronder delen we 10 waardevolle tips over hoe je jouw werknemers kunt inspireren en enthousiast kunt maken voor jouw bedrijf. Wat kan helpen:

  • Een positieve bedrijfscultuur is de basis voor enthousiaste werknemers. Zorg ervoor dat je bedrijfswaarden en missie duidelijk zijn gecommuniceerd en dat je werknemers zich kunnen identificeren met de cultuur van je bedrijf.
  • Werknemers voelen zich gemotiveerd wanneer hun inspanningen worden erkend en beloond. Creëer een beloningssysteem dat prestaties waardeert, of het nu gaat om bonussen, erkenning in het bedrijfsmagazine of andere incentives.
  • Werknemers zijn enthousiaster als ze weten dat er groeikansen binnen het bedrijf zijn. Moedig bijscholing, training en interne promoties aan om hun carrièrevooruitzichten te verbeteren.
  • Het is belangrijk om naar je werknemers te luisteren en hun feedback serieus te nemen. Dit toont aan dat hun mening telt en dat je bereid bent te veranderen op basis van hun suggesties.
  • Een comfortabele en aangename werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van werknemers. Investeer in ergonomische meubels, goede verlichting en een ontspannen sfeer op kantoor.
  • Werknemers gedijen wanneer ze een gevoel van verantwoordelijkheid en autonomie hebben. Geef hen de vrijheid om beslissingen te nemen en hun werk op hun eigen manier te doen.
  • Samenwerking is essentieel voor een enthousiaste werkomgeving. Moedig teamwork aan door teambuildingactiviteiten en projecten waarbij werknemers moeten samenwerken.
  • Open en eerlijke communicatie is van vitaal belang. Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van bedrijfsontwikkelingen en betrek hen bij belangrijke beslissingen.
  • Werknemers zijn enthousiaster wanneer ze een goede balans tussen werk en privéleven kunnen behouden. Bied flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden aan indien mogelijk.
  • Het organiseren van leuke bedrijfsevenementen, zoals teamuitjes, feesten en sportdagen, helpt werknemers te ontspannen en relaties op te bouwen.

Tip voor werknemers

Je kunt voor het grote geld kiezen, maar kies ook vooral met je hart. Word je blij van het werk? Als het werk tegenstaat, kan een dag lang zijn. Bedenk ook dat een werkgever misschien minder biedt qua geld, maar veel meer qua secundaire arbeidsvoorwaarden en bedrijfscultuur.

Samengevat

Het enthousiast maken van werknemers voor je bedrijf is een investering in de toekomst van je organisatie. Door een sterke bedrijfscultuur te bouwen, erkenning te geven, groeikansen te bieden en een aangename werkomgeving te creëren, kun je een team van gemotiveerde werknemers opbouwen. Het resultaat zal zichtbaar zijn in de productiviteit en het succes van je bedrijf. Nu in de tijd van spanning op de arbeidsmarkt cruciaal.

Voor werknemers liggen hier kansen. Wil je omscholen? Dan wel een opdrachtgever of instelling wellicht wel in jou investeren. Zo is het misschien mogelijk dat je die opleiding tot onderwijsassistent misschien wel betaald krijgt.

Bekijk ook Onderzoek wijst uit dat teamuitjes werken

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings