Onderzoek wijst uit dat teamuitjes werken

07/08/2023
262
teamuitjes

Er is geen twijfel mogelijk: teamuitjes hebben een significante invloed op de algemene samenhorigheid binnen teams. Ze vormen een uitstekende manier om banden te versterken, een positieve bedrijfscultuur te bevorderen en te zorgen voor een sterkere betrokkenheid bij het bedrijf.

Dit blijkt ook uit een studio die gedaan is aan de Central University in Florida in het jaar 2009. Destijds is er data van meer dan 100 onderzoeken binnen 1500 teams geanalyseerd.

Er werd gekeken naar 4 verschillende soorten uitkomsten:

  • Cognitieve resultaten
  • Procesuitkomsten
  • Teamprestaties
  • Affectie

Conclusie van het onderzoek

De conclusie was dat teambuilding een positief effect had op alle bovenstaande punten.
Ook concludeerde deze studie dat grotere teams, denk aan teams met meer dan 10 personen, meer profiteerde van teambuilding dan kleinere teams. Dit komt omdat personeelsleden in grotere teams elkaar minder vaak spreken, minder vaak met elkaar samenwerken en in het algemeen minder vaak direct met elkaar te maken hebben.

teamuitjes voor betere samenwerking

Ontwikkeling voor een team

Er zijn verschillende manieren om te bouwen aan je team. Zo zijn er de wat informelere manieren, zoals teambuilding en teamuitjes, maar is het ook belangrijk om op een formele manier aan je team te bouwen. Een methode om dit te doen is door middel van management drives. Management Drives is een methode om de drijfveren van personen of teams inzichtelijk te maken. Een drijfveer is de natuurlijke houding of gedrag die voorspelt op welke wijze iemand zijn talenten en competenties inzet.

Soorten teamuitjes


Teamuitjes variëren van casual samenkomsten, zoals een gezamenlijke lunch, tot meer georganiseerde activiteiten zoals teambuilding workshops, sportdagen of zelfs weekenduitstapjes. Deze uitjes bieden medewerkers de kans om elkaar op een andere, informelere manier te leren kennen, wat kan leiden tot betere samenwerking en communicatie op de werkvloer. Bijvoorbeeld, een team dat samen een escaperoom uitdaging aangaat, leert niet alleen samen te werken onder druk, maar ontdekt ook elkaars sterke punten en vaardigheden.

Bovendien bieden teamuitjes een platform voor erkenning en waardering. Het vieren van successen of mijlpalen tijdens deze uitjes kan een sterke motivatie-boost geven. Het kan de waardering van de medewerkers voor het bedrijf vergroten, en hun toewijding en betrokkenheid versterken. Stel je voor dat je team een belangrijk project heeft afgerond - het vieren van dit succes met een leuk teamuitje kan het gevoel van prestatie en teamspirit enorm versterken.

De waarde van teamuitjes mag niet worden onderschat. Ze bevorderen niet alleen een positieve en collaboratieve cultuur, maar dragen ook bij aan het behoud van talent, verhogen de tevredenheid en verbeteren uiteindelijk ook de prestaties van het team. Dus, of het nu gaat om een avondje bowlen, een teambuilding workshop, of een weekendje weg, onthoud: teamuitjes zijn een investering in de kracht en het succes van je team.

Management voor ontwikkeling team

Belang van leiders binnen een team

De leiders van een team hebben een belangrijke taak. Voor managers of directe leidinggevende is het dus belangrijk dat ze bewust zijn van hun verantwoordelijkheid, en zich op dat gebied ook verder proberen te ontwikkelen. Onderzoeker Patrick Lencioni heeft ooit een model ontwikkeld: De piramide van Lencioni. Het model is populair en wordt op de dag van vandaag nog steeds toegepast om management trainingen te geven.

Lees ook:  Nieuwe trend: Overnachten, recreëren en vergaderen op de boerderij

Kortom

De waarde van teamuitjes mag niet worden onderschat. Ze bevorderen niet alleen een positieve en collaboratieve cultuur, maar dragen ook bij aan het behoud van talent, verhogen de tevredenheid en verbeteren uiteindelijk ook de prestaties van het team. Dus, of het nu gaat om een avondje bowlen, een teambuilding workshop, of een weekendje weg, onthoud: teamuitjes zijn een investering in de kracht en het succes van je team.

Lees ook hier over het efficiënt inzetten van flexibel personeel.

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings