Oranjevrouwen vanaf nu dezelfde premies als de mannen!

23/06/2022
30
Voetbalvrouwen gelijke premies

De financiële ongelijkheid is in weinig sectoren zo duidelijk zichtbaar als in de voetbalwereld. Veel mannelijke internationals krijgen wekelijks astronomische bedragen op hun rekening bijgeschreven van de voetbalclubs die zij vertegenwoordigen. Ook als ze voor hun land uit komen krijgen zij vaak een fikse premie, zeker als dit vergeleken wordt met het bedrag dat de vrouwen bijgeschreven krijgen. Tot nu! In dit artikel lees je alles over de nieuwe samenwerkingsovereenkomst van de KNVB waarbij de Oranjevrouwen vanaf nu dezelfde premies als de mannen krijgen.

Een grote stap richting ‘equal pay’

Ze hadden waarschijnlijk liever onder andere omstandigheden gespeeld dan in het bloedhete Portugal, bijvoorbeeld onder een koele airco in Limburg. Maar op 13 juli spelen de Oranjeleeuwinnen dan eindelijk op basis van gelijke premies als de mannen! De KNVB heeft op maandag 20 juni jl. aangekondigd dat het tot een samenwerkingsovereenkomst is gekomen met de vrouwenselectie. Met de ondertekening van deze overeenkomst, wordt de stijgende lijn van professionalisering doorgetrokken waarbij de gelijkwaardige behandeling tussen het mannen- en vrouwenvoetbal wordt nagestreefd.

Meer landen volgen
In steeds meer landen wordt hiernaar gestreefd, in 2022 sluiten steeds meer voetbalbonden soortgelijke overeenkomsten. Eerder in juni kondigde de Spaanse voetbalbond al aan dat voortaan de mannen en de vrouwen gelijke premies kregen uitbetaald. De United States Women’s National Team, of USWNT, pleitten hier al jaren terug voor. In 2016 dienden vijf vrouwen van het nationale team een officiële klacht in bij de Amerikaanse voetbalbond. Discriminatie op basis van loon valt onder ‘werkplaats discriminatie’. Dit was de eerste stap in een uiteindelijk zes jaar durende rechtszaak. Maar uiteindelijk kwam in februari 2022 het verlossende woord: in de rechtszaal zijn ze tot een schikking gekomen. Vanaf mei 2022 krijgen de voetbalvrouwen dezelfde premies en bonussen uitgereikt als de mannelijke internationals.
Binnenkort zullen hoogstwaarschijnlijk meer internationale voetbalbonden deze voorbeelden gaan volgen.

Lees ook:  Bekende Nederlander vs. Onbekende Nederlander

Wat betekent dit voor de Oranjeleeuwinnen?

Zijn de voetbalvrouwen vanaf juli 2022 nu meteen multimiljonair net als de mannen? Helaas blijkt dit niet het geval te worden. De meeste inkomsten van voetballers zijn namelijk afkomstig van externe factoren, bijvoorbeeld sponsorcontracten. Ook liggen de premies bij clubvoetbal vele malen hoger dan bij internationaal voetbal. De hoogtes van de KNVB-premies komen vrijwel nooit naar buiten. Dus wij zullen helaas niet te weten komen wat zowel de mannen als de vrouwen vanaf 1 juli gaan verdienen aan gelijke premies. Het belangrijkste is dat de Oranjevrouwen vanaf nu dezelfde premies als de mannen krijgen!

Recent

Johnny Depp is weer terug in Hollywood!

Dumping van drugsafval komt steeds vaker voor

Meer vraag naar online marketing bureaus door inflatie

Gaat de BTC koers vandaag weer stijgen?

2022 heeft een droge zomer

© Nieuwsbeest - 2022
Made with
Web Wings