Padel blijft ook in 2022 populair

04/04/2022
272
padel regels

Ooit gehoord van padel? Het kan zijn dat je deze sport volledig hebt gemist met al het binnen moeten blijven tijdens de coronacrisis. Toch is het een ontzettend hard groeiende sport, die ongekend populair blijkt te zijn. Wist je dat in Spanje de sport na voetbal het meest beoefend wordt? Dat in Argentinië er maar liefst 2 miljoen spelers zijn en 10.000 banen waarop padel wordt gespeeld? In Nederland zitten we ondertussen ongeveer op 100.000 spelers. Wat is het precies, wat zijn de regels, en waar komt die populariteit vandaan?

De kern van de sport

Allereerst is het een vernieuwende sport. Het is makkelijk te leren, maar voelt ergens een beetje futuristisch aan. Dit komt doordat je een object met redelijk hoge snelheid (een bal) in een glazen en metalen kooi rond kunt zien vliegen op een klein tennisveld (10 bij 20 meter). Hierbij worden de wanden net zo veel gebruikt als de vloer. Dit zorgt ervoor dat de sport erg verschilt van tennis. Dat maakt ook dat padel spelers erg fanatiek zijn in het uitoefenen van de sport. De kern van sport en het spel komt zo goed naar voren. Dat maakt het spel zo enorm populair onder een hoop spelers. Mensen genieten er simpelweg erg van.

Padel regels

Padel wordt gespeeld door vier spelers. Het veld waarop het spel wordt gespeeld lijkt op een klein tennisveld met een net, twee servicevelden aan elke kant, en een achterveld daarachter. Enerzijds lijkt de sport dan ook veel op tennis, inclusief de puntentelling. Anderzijds lijkt het veel op squash omdat de glazen/metalen kooi om je heen ook meedoet met het spel.  De padel regels zijn vrij simpel als je ze eenmaal door hebt. Na de (verplicht onderhandse!) service stuitert de bal op de grond (aan de kant van de tegenstander), waarna hij tegen een wand mag stuiteren voor het ontvangende team hem terug mept. Om hem terug te slaan mag dit ook weer via een wand of plafond gebeuren. Volgens de padel regels moet de bal twee keer op het veld van de tegenstander stuiteren om jou en je teamgenoot een punt op te leveren. Verder zijn er specifieke momenten wanneer je wel of niet via bijvoorbeeld het metalen hekwerk of glas de bal mag spelen, maar bovenstaande zijn de globale regels.

Geschiedenis

Er is wat twijfel over de oorsprong van padel, maar het woord verklapt iets. Een padel lijkt een verbastering van het woord dat wij kennen als “peddel”, oftewel dat houten voorwerp dat je gebruikt om te roeien. Rond het einde van de 19e eeuw zou er op schepen met peddels een soort tennis zijn gespeeld om de tijd door te komen. Een beetje op dezelfde manier zoals wij nu wel eens badminton op de camping doen. De echte roots naar het padel zoals wij dat nu kennen lijken hun oorsprong echter te vinden in Acapulco, Mexico, in 1962. Hier legde een rijke Mexicaan een padelbaan aan en werd het in eerste instantie een sport voor de elite. Voordat het zich verspreidde over de rest van de wereld.

Lees ook:  De leukste plekjes van Noordwijk

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings