Padel: de populaire sport onder sporters, maar ook onder investeerders

27/01/2022
355
padel racket

Padel? Hoewel men dit beschrijft als een nieuwe sport, is deze ontstaan rond het jaartal 1890. Het is een sport die bestaat uit een mix van tennis en squash. Het wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld dat omringd is door wanden. Padel speel je met een speciaal padel racket en een padelbal. Padel mag met wereldwijd 18 miljoen beoefenaars, benoemd worden tot één van de snelst groeiende sporten ter wereld. In Nederland is de sport sinds 2011 in opkomst. Naast dat steeds meer Nederlandse sporters padel gaan spelen, trekt de sport ook veel investeerders. Je ziet in Nederland steeds meer padelbanen verschijnen.

Van nieuwe hobby naar een gat in de markt

Ondernemer en hobbyist Pim van Zuilekom noemt het uit de hand gelopen hobby’s: het opzetten van trainingskampen en trips naar de Spaanse stad Valencia én de realisatie van nieuwe padelbanen. Deze racketsport, waar men met een padel racket en padelbal speelt in een glazen kooi, zit in de zogeheten lift. In 2015 waren er nog enkele tientallen banen en inmiddels zijn er 850 gelegen in Nederland. Omdat de interesse zo toeneemt, zijn Tennisbond KNLTB en de Nederlandse Padelbond gefuseerd in 2020. Zij verwachten dat er in de nabije toekomst zo’n 1.200 padelbanen zijn in Nederland verdeeld over 450 locaties.

Investering

Vooral in de Randstad is de sport populair, wat betekent dat men er ook makkelijker geld aan kan verdienen. Andreas Ezinga, die drie jaar geleden aandeelhouder werd van Peaks Padel, beheert inmiddels zeventig banen over twaalf locaties. Tegenwoordig zie je veel enthousiastelingen rondzwaaien met een padel racket. ‘’Iedereen duikt op, maar banen opzetten en exploiteren is niet zo eenvoudig’’, aldus Ezinga.

Een padelbaan opzetten kost tussen de €50.000 en €60.000 exclusief btw, wat toch een hele investering is. Wel is het zo dat bij het aanleggen van meerdere banen tegelijk, de prijs daalt per baan. Ook heb je soms nog een vergunning nodig of is de ondergrond nog niet goed genoeg. Logischerwijs lopen de kosten dan nog verder op.

Toch rendabel?

Zoals bovenstaand te lezen lopen de kosten hoog op, maar toch is het opzetten van een padelbaan financieel interessant. Zo betaalt men in Amsterdam voor het zwaaien met een padel racket in de piekuren, €40 per uur. Op andere plekken is het huren van een baan goedkoper, al varieert de prijs tussen de €20 en €30 per uur.

Doordat deze huurprijzen gevraagd kunnen worden, omdat men eenmaal gek is op padel, kan een padelbaan in het ongunstigste scenario toch al na drie jaar rendabel zijn. Ondanks de zwarte tijd die padelbanen achter de rug hebben gehad door de Coronacrisis, kunnen we in de aankomende jaren veel nieuwe padelbanen verwachten.

Lees ook hier meer populaire hobby's van 2023.

Lees ook:  Een goede hygiëne in de sportschool

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings