Hoog eigen risico zorgt voor problemen

14/12/2022
226
hoog eigen risico

Een hoog eigen risico nemen is niet zonder risico. Dit is een uitspraak die veel deskundigen doen over het feit dat steeds meer mensen kiezen voor een hoger eigen risico om de maandelijkse lasten te drukken. Mensen die kiezen om een hoger eigen risico te nemen vragen hun arts om behandelingen uit te stellen zodat zij dit eigen risico niet hoeven te betalen. Dit kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

Het minimale eigen risico dat genomen moet worden is 385 euro, dit is voor veel mensen al een fors bedrag. Toch kiezen veel mensen ervoor deze te verhogen om zo de maandelijkse zorgpremie omlaag te halen. Het maximale eigen risico waar mensen voor kunnen kiezen is 885 euro, dit is dus 500 euro extra bovenop het minimale. Door het kiezen van dit hoge eigen risico kunnen mensen tot wel 300 euro per jaar besparen, zelfs als dit betekent dat zij zorg moeten uitstellen en grote gezondheidsrisico’s ter gevolgen kunnen hebben.

Redenen tot het verhogen van eigen risico

Tegenwoordig stijgen overal de prijzen. Het begon eerst met de prijzen van woningen, hierna volgde het hoge inflatiecijfer en toen kwam er ook nog een de hoge gas- en energieprijzen bij. De opstapeling van al deze stijgingen is voor veel gezinnen te veel. Zij zijn op zoek gegaan om hun maandelijkse lasten te drukken en hier het besparen op hun zorgverzekering één manier van. Doordat steeds meer mensen willen besparen op hun zorgverzekering, hebben vergelijk zorgpremies websites het als maar drukker. Zij zien ook een stijging in het aantal mensen dat ervoor kiest om een hoger eigen risico te nemen om zo de kosten te drukken.

Het probleem met het verhogen van het eigen risico ligt niet bij het willen besparen op je zorgpremie, echter bij het punt dat veel mensen het geld niet opzij zetten voor als zij zorg nodig hebben. Artsen zien namelijk steeds vaker dat mensen zorg die zij nodig hebben willen uitstellen omdat zij een te hoog eigen risico hebben en dit niet kunnen betalen. Artsen willen mensen die kiezen toch hiervoor kiezen meegeven dat het verstandig is om dit bedrag wat je hebt gekozen als eigen risico, opzij te leggen. Zo heb je het altijd bij de hand als je zorg nodig hebt, want het is niet verstandig om zorg uit te stellen. Zeker niet als je het nodig hebt.

Schade door te hoge prijzen

Het uitstellen van je zorg is natuurlijk geen goed iets. Het kan voor veel schade zorgen aan je lichaam waar je langere tijd last van kunt hebben. Als je een wond in je lichaam hebt en deze wordt niet behandeld, kan deze wond in de tussentijd groeien en nog meer schade aanrichten.

Toch snappen veel mensen de keuze voor het kiezen voor een hoger eigen risico. De prijzen stijgen de pan uit op alle vlakken. Het minimale eigen risico van 385 euro is voor veel mensen in deze tijd al onbetaalbaar. Dit is wellicht een punt waar de overheid eens goed over na moet gaan denken. Zeker nu veel mensen leven in een tijd van armoede.

Lees ook:  Steeds meer restaurants kiezen voor een nieuwe website

Meer lezen op Nieuwsbeest? Lees hier het artikel over de stijgende parkeertarieven in Nederland.

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings