Parkeertarieven stijgen de pan uit

13/12/2022
196
parkeertarieven stijgen

In de afgelopen jaren zien we parkeertarieven alleen maar stijgen. Niet alleen het bedrag dat betaald moet worden per uur, maar ook de tijden waarop betaald moet worden zijn langer. Dit is een trend die we zien in alle parkeergelegenheden. Of het nou gaat om een parkeergarage, langs de weg of op een parkeerplaats toebehorend tot een station of vliegveld. Om de als maar stijgende prijzen tegen te gaan, komen er steeds meer concepten zoals voordelig parkeren Eindhoven airport. Deze concepten proberen parkeerprijzen zo laag mogelijk te houden voor plekken waar lange tijd geparkeerd moet worden, zoals bij het vliegveld. Wat is eigenlijk de reden dat parkeren als maar duurder wordt en is er eigenlijk een maximum wat er gevraagd kan worden per uur?

Redenen voor de stijgende parkeertarieven

De auto is het meest gebruikte vervoersmiddel, samen met de fiets, hier in Nederland. Iedereen heeft een plek nodig om deze auto kwijt te kunnen als zij ergens heen gaan. Van deze gedachtegang wordt natuurlijk gebruik gemaakt. Het parkeren in steden, zoals onze hoofdstad Amsterdam, is in het afgelopen jaar tot wel 50 cent per uur gestegen. In het komende jaar zullen de prijzen hoogstwaarschijnlijk nog verder stijgen.

Niet alleen in de steden zijn de prijzen gestegen. Zelfs in dorpen zijn de prijzen omhoog gegaan. Op de meeste plekken gaat het om 10 cent per uur, echter tikt dit aan als je hier voor lange tijd moet staan. De reden voor deze stijgingen in prijzen is zodat de gemeente die deze parkeerplaatsen bezitten, meer verdiensten hebben. Deze verdiensten kunnen weer gebruikt worden om andere zaken in de gemeente te behandelen zoals de veiligheid op straat. Sommige mensen denken dat de stijgende prijzen ook te maken hebben met het stimuleren van alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer en de fiets. Tevens heeft dit een positief effect op de hoeveelheid uitstootgassen die in de lucht komen.

Komt er een maximum parkeertarief?

Sommige mensen vinden het nu al onbetaalbaar, laat staan als de parkeertarieven blijven stijgen. Helaas is er geen maximum prijs dat gemeenten kunnen rekenen voor parkeerplekken. De locatie van de parkeerplek speelt ook een grote rol in de prijs die je moet betalen. Hoe dichter je bij het centrum bent, des te hoger de prijs zal zijn.

Uiteindelijk zullen de prijzen van parkeerplekken wellicht stagneren. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn aangezien als de prijzen echt de pan uit stijgen, mensen niet meer met de auto zullen komen en de gemeente deze vorm van inkomsten kwijtraakt. Hoe dit probleem zich de komende jaren gaat uitspelen, moeten we nog afwachten. We kunnen alleen hopen dat de prijzen uiteindelijk stoppen met stijgen en wij onze auto kunnen parkeren zonder een flinke rekening te moeten betalen.

Meer lezen op Nieuwsbeest? Lees hier ons artikel over gezondheidsklachten door slecht geventileerde woonkamers.

Lees ook:  We mogen (waarschijnlijk) weer op vakantie

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings