Russisch Sputnik V vaccin 91,5% effectief

02/02/2021
204
Russisch Sputnik V vaccin 91,5% effectief

De afgelopen week kregen we een flinke tegenvaller te verwerken. De levering van het aantal dosis van het Astrazeneca vaccin (ook wel Oxford-vaccin) werd met 60% omlaag bijgesteld. In plaats van de 80 miljoen vaccin waar iedereen vanuit ging zouden er maar 31 miljoen worden geleverd. De oorzaak was volgens Astrazeneca, productieproblemen in de fabriek van het bedrijf in België. De EU maakte hier vervolgens een groot probleem van. Veel landen hadden namelijk hun vaccinnatiestrategie grotendeels gebouwd op dit vaccin. Door deze tegenvaller zouden veel landen nog maar de helft van de oorspronkelijke vaccins geleverd krijgen. Nederland was een van die landen. Volgens Europa heeft het bedrijf de vaccins van Europa verkocht aan het Verenigd Koninkrijk. Astrazeneca ontkent dit. Na veel geruzie kwam gisteren naar buiten dat er toch 40 miljoen vaccin geleverd zouden kunnen worden. Dit blijft nog steeds de helft van oorspronkelijke 80 miljoen.

Flinke tegenvaller

Door deze flinke tegenvaller moeten veel landen hun vaccinatiestrategie opnieuw inrichten. Andere vaccins moeten de gaten van Astrazeneca invullen. Pfizer is een van de mogelijke oplossingen hiervoor. Het bedrijf gaf namelijk aan de productiecapaciteit met 50% te verhogen dit jaar via samenwerkingen met partners. Daarnaast zou het vaccin van Janssen uit Leiden ook een mogelijke opvolger kunnen zijn. Het blijkt echter dat dit vaccin veel minder effectief is dan gehoopt. Daarbij komt dan ook nog eens dat de goedkeuring en de levering van dit vaccin op zich laat wachten.

Het Chinese en Russische vaccin

In andere landen op de wereld worden wel al diverse andere vaccins ingezet. Zo is het vaccin Sinopharm van China al door diverse landen gekocht. Voor de meeste landen geldt dat deze heel erg veel problemen hebben met het virus. In de westerse wereld hebben de mensen bedenkingen over dit vaccin. Het zou niet goed zijn en misschien zelfs gevaarlijk. Naast het Chinese vaccin begint ook Rusland een grote speler te worden. Het Sputnik V vaccin zou voor 92% effectief blijken te zijn waren de claims uit Rusland. Het bedrijf achter Sputnik V deed de EU ook een aanbod voor 100 miljoen dosis. De EU sloeg dit aanbod echter af.

Licht aan het einde van de tunnel dichterbij

Het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet heeft de ontwikkelingen van het Sputnik V vaccin gevolgd. Het vaccin is ook goedgekeurd door onafhankelijke deskundigen.

De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Het vaccin is voor 91,5% effectief
  • Er zijn geen ernstige bijwerkingen aangetroffen bij proefpersonen

De onderzoekers van het tijdschrift concluderen dat het vaccin “een goede optie is om te gebruiken”. Het Sputnik V vaccin is te vergelijken met het Pfizer vaccin. Het is namelijk gebaseerd op dezelfde methode. Daarnaast blijkt nu de effectiviteit dus ook gelijk aan zowel de vaccins van Pfizer en Moderna. Daarnaast geeft het bedrijf achter het Sputnik V vaccin aan dat het op grote schaal vaccin kan ontwikkelen. Voor de hele wereld betekent dit goed nieuws. Het licht aan het einde van de tunnel is door deze resultaten weer dichter bijgekomen.

De volgende stap

De volgende stap is dat het Europese Medicijn Agentschap het vaccin nu kan gaan keuren. Wanneer het vaccin door deze keuring komt dan mag het vaccin binnen de EU worden gebruikt. Op korte termijn zou Rusland 100 miljoen doses van het vaccin kunnen leveren.

Lees ook:  De populairste vakantie eilanden van Nederlandse toeristen

Recent

Evolutie van de game-console

Frenkie de Jong buitenspel. Hoe nu verder met Oranje en Barcelona?

Voordelen van Realworks website voor makelaars

Het vermogen van Yvonne Coldeweijer: wat verdient de roddelkoningin?

Tips voor het renoveren van je woning

© Nieuwsbeest - 2023
Made with
Web Wings