Saharawoestijn in Nederland

05/03/2021
297
Sahara woestijn

Eind februari was het weer zo ver. Nederland was even in de Sahara. Als je toen even naar de lucht had gekeken, zag je een wat bruinige kleur. Het was een flinke wolk met stof uit de Sahara woestijn, die hoog in de atmosfeer over Nederland trok. Sommige mensen zagen het al aankomen en op een gegeven moment was de lucht gelig, oranje, bruinig en soms zelfs rood. Hoe je de kleuren ook wilt noemen, het had in iedere geval een andere kleur dan normaal. Voor sommigen was het vies, anderen vonden dat het echter mooie beelden opleverden.

 

Wat doet het zand hier?

Het leek wel een zonsverduistering toen het zand van de Sahara over ons land trok. Het zand zorgde soms voor een spectaculaire zonsopkomst en zonsondergang. Maar hoe kan het dan het zand vanuit de Sahara in Nederland is? De Sahara is een enorme, droge, uitgestrekte vlakte, waar het goed kan waaien. Vanwege een zandstorm kan het zand en stof kilometers hoog in de atmosfeer worden geblazen. Vervolgens kan het op deze plek duizenden kilometers afleggen, ook in onze richting. Dat is er dus gebeurt met het zand uit de Sahara.

 

800 miljoen ton

Dit is niet de eerst keer dat zand uit de Sahara naar ons toe kwam vliegen. In de zomer van 2020 hebben we het ook weer gezien. Elk jaar wordt er ongeveer 800 miljoen ton stof opgepikt uit de woestijnen in Noord-Afrika en komt helemaal ergens anders in de wereld terecht. In februari was er zo veel stof tegelijk uit de Sahara in de atmosfeer gekomen dat het zelfs op de satelliet beelden te zien was. Het komt dus vaker voor en het is in principe niet schadelijk. Sommige gebieden kunnen er juist van profiteren. Het Amazonegebied bijvoorbeeld, het stof en zand levert allerlei voedingstoffen op voor de vegetatie. De luchtkwaliteit wordt wel slechter, mensen met een longaandoening kunnen daardoor klachten krijgen van hun luchtwegen. Ook wilde veel mensen hun auto reinigen, vanwege al het zand wat op hun auto was beland. Maar gelukkig komt het zand alleen naar beneden vanwege de regen, alleen kwam er geen regen voor tijdens die dagen.

 

Lees ook:  Waar wonen Milan Knol en Enzo Knol

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings