Scheiden gebeurt steeds meer

19/03/2024
25
scheiden

Het is nooit leuk wanneer een relatie eindigt. Helaas gebeurt het heel erg vaak. Het ene stel gaat liefdevol uit elkaar en het andere stel eindigt in een vechtscheiding. Voor sommige scheidingen is een mediationproces nodig om conflicten op te lossen. Heb jij een mediator nodig? Kijk dan voor een mediatior in Den Haag

ruzie maken

Waarom zijn gaan er zo veel mensen scheiden?

Er zijn elk jaar rond de 30.000 huwelijken die gaan scheiden. Vroeger was dat dat minder, omdat het toen ook een groot taboe was om uit elkaar te gaan. Nu is het een ander verhaal, omdat vrouwen nu minder financieel afhankelijk zijn van hun partner. Ze kunnen nu makkelijker in hun eentje rondkomen. Daarnaast is het ook zo dat onze kijk op huwelijk en relaties is veranderd. Toen we een aantal jaren geleden in een economische crisis zaten waren er minder scheidingen, omdat er toen minder geld te besteden hebben. Nu is de economische crisis weer voorbij en men heeft weer meer te besteden.

Het is een trend

Elk jaar scheiden er steeds meer mensen. Ongeveer 40% van de huwelijken gaan kapot. Ook is het zo dat er meer scheidingen zijn in steden dan in dorpen. In Heerlen en in Zandvoort zijn de meeste scheidingen. 14% van de inwoners hiervan hebben een scheiding achter de rug. Daarna komt Den Helder met 12,5% en Kerkrade met 12,8%. In andere steden zoals Lelystad, Rotterdam en Den Haag is het percentage ook heel hoog.

Om welke redenen scheiden koppels

Het kiezen om te gaan scheiden heeft bij iedereen een verschillende reden. Uit het CBS blijkt dat de meest voorkomende reden is om te scheiden dat het koppel is uitgekeken op elkaar naar zoveel jaar. De volgende reden is dat de persoonlijkheden toch niet goed matchen. Meestal probeert het koppel het dan toch lang vol te houden, maar op een begeven moment gaat het botsen en willen ze de volgende jaren liever uit elkaars buurt blijven. De reden die op de derde plaats komen te staan is dat het koppel elkaar niet goed vertrouwd. Als je natuurlijk in een goed huwelijk wil zitten, is dat natuurlijk wel erg belangrijk. In de coronatijd was het ook zo dat steeds meer koppels op elkaars lip zaten. Dit leidde tot meer irritaties.

scheiding van huwelijk

Steeds meer scheidingen op latere leeftijd

Tegenwoordig vinden er ook steeds meer scheidingen plaats op latere leeftijd. Cijfers op het CBS laten zien dat het aantal scheidingen van 55-plussers bijna is verdubbeld. Ook is het zo dat 70-80- jarigen veel vaker hun jarenlange huwelijk verbreken. De meest voorkomende reden hiervoor is dat ze uit elkaar gegroeid zijn. Een andere reden is ook dat het in deze tijd meer wordt geaccepteerd. Ook zijn ze met pensioen en zijn de kinderen al meer de deur uit. Tenslotte is er een nieuwe levensfase aangebroken waarbij je gaat nadenken wat je nog in je leven wilt doen.

Steeds meer relatietherapeuten

Er zijn tegenwoordig steeds meer relatietherapeuten, omdat er steeds meer koppels een relatietherapie volgen. Er zit tegenwoordig minder een taboe op. Het valt ook op dat steeds meer jongeren hulp vragen. De therapie wordt door veel mensen gezien als veel ruzie maken, maar is juist bedoeld om in een ontspannende sfeer te zitten om rustig met elkaar over de problemen te hebben. Relatietherapie wordt niet alleen ingezet als het slecht gaat, maar ook wanneer de relatie goed gaat. Het is dan bedoeld om de relatie sterker te maken.

Lees ook:  Waarom is sparen moeilijk voor veel Nederlanders?

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings