Tips voor een geslaagde sollicitatieprocedure

20/10/2023
87
sollicitatieprocedure

Het vinden van nieuw en vooral ook goed personeel is voor ontzettend veel bedrijven een enorme uitdaging. Toch zien we dat een grote groep bedrijven enorm veel kansen laat liggen. Dit komt vaak doordat het hele sollicitatieprocedure niet op orde is. In tijden met enorm veel keuze, is het dus extra belangrijk dat alles goed staat. Zo heeft een sollicitant ook het gevoel dat hij of zij serieus genomen wordt, zelfs bij een eventuele afwijzing.

Een kandidaat die afvalt voor de ene functie, kan bijvoorbeeld wel geschikt zijn voor een andere. Om als werkgever ervoor te zorgen dat het sollicitatieprocedure soepel verloopt, hebben we een aantal tips. Zo gaat niet alleen het aantal sollicitanten omhoog, maar ook de kwaliteit ervan.

Investeer in een goede vacaturetekst

Een van de belangrijkste aspecten van het aantrekken van de juiste kandidaten is het hebben van een sterke vacature tekst. Je kent ze wel, die standaard teksten waarin wordt gevraagd om een 'duizendpoot'. Iemand zonder ‘ 9 tot 5 mentaliteit’ en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Om jezelf als bedrijf te kunnen onderscheiden, is het belangrijk alle informatie duidelijk en beknopt te vermelden. Ook moet goed aangegeven worden wat de verwachtingen zijn.

De juiste manier van schrijven

De meeste mensen die een baan zoeken, scannen een vacature tekst en haken vaak bij de standaard termen al af. Wees ook direct duidelijk over het feit of je verplicht bent een VOG te kunnen overleggen, zodat een sollicitant zelf kan inschatten wat de kansen zijn. Vaak kun je als werkgever na een tweede positief gesprek een digitaal vog aanvragen, zodat de kandidaat deze nog voor zijn of haar eerste werkdag binnenkrijgt.

sollicitatieprocedure

Zorg voor een efficiënt selectieproces

Een gestroomlijnd en efficiënt sollicitatieprocedure kan veel tijd besparen en ervoor zorgen dat je de beste kandidaten er snel uit weet te halen. Omdat er natuurlijk wel een menselijk aspect bij komt kijken en we steeds vaker zien dat er wordt gekeken naar de soft skills, is het dus wel belangrijk dat je een soort profielschets hebt van de persoon die binnen het bedrijf past.

Lees hier zo ook de 4 valkuilen bij het kiezen van een sociaal domein vacature.

VOG aanvragen

Omdat het eerste gesprek vaak een oriënterend gesprek is, wordt er in dit gesprek vaak op basis van een gevoel de keuze gemaakt of iemand wordt uitgenodigd voor een vervolg gesprek. Een vraag die je wel kunt stellen, is of het aanvragen van een VOG een probleem vormt.

Een vog aanvragen zonder werkgever is namelijk niet hetzelfde als wanneer je werkgever dit voor je doet. Zo wordt er in het onderwijs getoetst op andere punten, dan wanneer je als zelfstandige op freelance basis aan de slag gaat bij een bank.

Laat je kandidaat een opdracht uitvoeren

Wanneer iemand bij je op gesprek komt, kan die zich natuurlijk veel beter voordoen dan ze werkelijk zijn. Om dit probleem direct te kunnen tackelen, is het slim om de sollicitant een opdracht uit te laten voeren. Dit geeft je een realistisch beeld van de kwaliteiten van iemand en of deze aansluit op hetgeen dat ze zeggen.

Lees ook:  Waarom deeltijdwerk vrouwen op lange termijn benadeelt

Dit hoeft natuurlijk geen heel project te zijn, maar een assessment van bijvoorbeeld een uur is helemaal niet vreemd. Wordt dit positief afgerond, dan is de kans op een succesvolle samenwerking natuurlijk een stuk groter. Zeker dan wanneer iemand pas op de werkvloer kan laten zien wat die wel of juist niet kan.

Lees hier ook waarom het inschakelen van een recruitmentbureau handig is.

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings