Samen een BV oprichten: een zakelijk avontuur

18/11/2023
78
een BV oprichten

Het starten van een onderneming met een partner kan een verrijking zijn voor zowel je zakelijke ambities als persoonlijke ontwikkeling. Een besloten vennootschap (bv) is een veelgekozen rechtsvorm voor dergelijke samenwerkingsverbanden. Maar hoe moet je een BV oprichten met een mede-avonturier aan je zij? Dit artikel loodst je door de belangrijkste stappen.

De fundamenten van een bv

Een bv is een rechtsvorm met een afgescheiden vermogen, wat betekent dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden van de onderneming. Het is essentieel dat je samen met je partner een solide basis legt. Dit omvat het overeenkomen van jullie bedrijfsvisie, het vastleggen van verantwoordelijkheden en het bepalen van de aandelenverdeling.

Denken aan de risico's
Denk hierbij niet alleen aan de winsten, maar ook aan de risico's en de wijze waarop beslissingen worden genomen. Voor het officieel bv oprichten dien je ook statuten op te stellen, wat vaak onder begeleiding van een notaris gebeurt.

De juiste zakenpartner kiezen

Het selecteren van een zakenpartner is een stap die je niet licht moet opvatten. Het moet iemand zijn die jouw zakelijke waarden deelt en aanvult in expertise. Een heldere communicatie en wederzijds vertrouwen zijn hierbij cruciaal. Voordat je samen een bv opricht, is het verstandig om de samenwerking te testen op kleinere projecten en goed na te denken over de langetermijnvisie van jullie samenwerking.

een BV oprichten

Het oprichtingsproces van de bv

De oprichting van een bv is een proces dat je stap voor stap doorloopt. Het begint bij de Kamer van Koophandel waar je de onderneming inschrijft. Daarbij moeten jij en je partner beslissen of je zelf de statuten opstelt of dit door een professional laat doen. Firm24 kan hierbij ondersteuning bieden en zorgen dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Neem zeker eens een kijkje op firm24 voor meer informatie.

Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Een bv oprichten met een partner is slechts het begin. Het is ook van belang om na te denken over hoe jullie omgaan met groei, conflicten en mogelijke bedrijfsexpansie. Maak duidelijke afspraken over uitkoopregelingen, wat te doen als een partner zich terugtrekt, en hoe nieuwe partners eventueel toegetreden kunnen worden. Deze punten nu goed regelen kan veel problemen in de toekomst voorkomen.

Samen de reis beginnen met een plan
Door samen deze reis te beginnen met een duidelijk plan, goede afspraken en een heldere visie, leg je een sterke basis voor jullie gezamenlijke onderneming. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning zetten jullie de eerste stappen naar een succesvolle bv.

Lees hier ook onze blog met tips voor succesvol ondernemen.

Lees ook:  Wat kan jij doen in Den Haag?

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings