Veel jongeren raakte hun baan kwijt tijdens de eerste corona golf

09/12/2021
315
orderpicker

173.000 mensen zijn tijdens de eerste coronagolf, in Nederland hun baan kwijt geraakt. 117.000 van hen waren jonger dan 25 jaar. Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die afgelopen donderdag naar buiten zijn gebracht.

Er was sinds 2016 een stijging in het aantal jongeren die aan het werk zijn gegaan. De coronacrisis heeft aan deze stijging, helaas abrupt, een einde aan gemaakt. De arbeidsdeelname, die in het eerste kwartaal nog 65,9% onder de jongeren was, daalde in het tweede kwartaal naar maar liefst 60,3%.

In de tussentijd is het wel alweer wat gestegen (62,7%). Dit kon helaas toch niet voorkomen dat er afgelopen jaar meer jongeren bijstand hebben aangevraagd.

 

Flinke klappen voor de horeca

Tijdens de corona crisis heeft de horeca al een flink aantal klappen moeten doormaken. Het is daarom ook geen verassing dat het ook in het kader van werkgelegenheid een moeilijke periode was voor deze sector. Maar liefst acht duizend koks raakten hun baan kwijt. Ook veel barpersoneel, keukenhulp en bedieningspersoneel, hebben hun baan verloren in deze crisis periode.

Naast de horeca sector hebben veel andere sectors flinke klappen opgevangen, tijdens deze moeizame periode. Gelukkig zijn er ook sectoren waar het juist beter ging, dankzij deze periode. Veel meer mensen gingen online hun aankopen doen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een groot aantal postbezorgers nodig waren om de druk aan te kunnen. Naast postbezorgers hebben ook veel mensen een baan als orderpicker weten te bemachtigen. Ook in de supermarkten was een flinke groei in werkgelegenheid.

 

Ook weer nieuwe werkgelegenheid

Terwijl de horeca flinke klappen opving, tijdens deze onzekere periode, steeg de omzet voor de supermarkten. Veel mensen gingen eten inslaan en de supermarkten waren leeg. Hierdoor hebben de supermarkten hebben vorig jaar veel werkgelegenheid kunnen creëren. Zo zijn er in één jaar tijd zestienduizend vakkenvullers erbij gekomen.

 

Mogelijkheden ergens anders zoeken

Vooral in de eerste maanden van de corona crisis verloren veel jongeren hun banen. Er zijn dus flinke verschillen in aantallen en soorten banen dat beschikbaar zijn, sinds deze crisis periode. Gelukkig zijn er nog genoeg banen beschikbaar, alleen moet er daarvoor soms wel in een andere sector gezocht worden. Iemand dat altijd in de horeca gewerkt heeft, kan dit misschien gaan zien als een kans om zichzelf in een andere sector te ontwikkelen.

Lees ook:  Bekende Nederlander vs. Onbekende Nederlander

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings