Wanneer komt er een einde aan die oververhitte woningmarkt?

06/05/2022
258
bouwfysica berekening

De vraag of de huizenmarkt gaat kantelen door de inflatie en steeds hoger wordende hypotheekrentes is een vraag die vaak langskomt. Dit is iets waar veel mensen die hoopvol wachten op een betaalbare woning erg veel mee bezig zijn.

Uit een onderzoek in opdracht van de NOS is gebleken dat nog maar weinig mensen last hebben van de hogere inflatie. Als het aankomt op de huizenmarkt dan gaat de inflatie op de langere termijn wel hinderen. Dit komt omdat mensen meer geld zullen moeten spenderen op boodschappen, benzine en gas, dit zorgt er dan voor dat ze volgend jaar minder kunnen lenen voor een koopwoning.

Een andere reden waardoor potentiële huizenkopers minder kunnen lenen, is omdat de hogere hypotheekrentes het maximale hypotheekbedrag drukken. Huizenkopers kunnen dus minder lenen.

Minder huizen verkocht

Sinds begin dit jaar zijn er aanzienlijk minder huizen verkocht dan in het jaar ervoor. Dit komt als gevolg van de hoge hypotheekrentes. Door een groter aanbod en de inflatie is er hoop voor toekomstige woning eigenaren op een prijsdaling in de toekomst.

Lange termijn

Doordat alles duurder wordt, zal het voor veel woning eigenaren steeds moeilijker worden om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Dit zal ervoor zorgen dat er meer huizen op de markt komen. Daarnaast kunnen potentiële woning kopers minder lenen, dit betekent dat de huizenprijzen zullen moeten gaan zakken om verkoop mogelijk te maken.

De rente verhoging van 1,5% heeft flinke gevolgen voor degene die het moeten gaan betalen. Dit zal zorgen voor forse huizenprijsdalingen. Dit zou uiteindelijk regenwicht kunnen bieden voor de hogere hypotheekrentes en inflatie.

Het is dus een kwestie van tijd dat de prijzen van huizen zullen dalen en jij je dak eindelijk kunt renoveren. Persoon die al een bouwfysica berekening hebben kunnen het beste snel gaan werken, aangezien de prijzen in de bouwmarkten ook fors stijgen.

Lees ook:  Enorme toename van het aantal verkopen bij webwinkels

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings