Zoektocht naar Nazischatten in Buren

20/02/2023
178
juwelier breda

Juwelier Breda blijft gespaard van nazischatten die in de omgeving van Buren worden gezocht. De gemeente Buren heeft toestemming gegeven voor een zoektocht naar een nazi-schat die mogelijk in Ommeren begraven is. Het gaat om vier kisten vol juwelen die in 1944 door Duitse soldaten in de grond zouden zijn gestopt. De schatzoekers zijn geïnspireerd door een oude, geschetste landkaart die door het Nationaal Archief is vrijgegeven. Op die kaart staan aanwijzingen voor een nooit gevonden schat.

Schatzoekers geïnspireerd door oude, geschetste landkaart uit Nationaal Archief

De kaart komt uit het archief van het Nederlands Beheerinstituut dat na de oorlog op zoek ging naar Duits vermogen in Nederland. De schatzoekers hopen dat de kisten met juwelen er nog steeds liggen en schatten de waarde van de kisten op meerdere miljoenen euro's. Verschillende mensen hebben al eerder geprobeerd om de kisten te vinden, ondanks een verbod van de gemeente. De gemeente Buren hoopt nu dat door het verlenen van toestemming voor de zoektocht duidelijkheid komt of de schat er ook echt ligt.

Kosten van archeologisch onderzoek gedekt door eenmalige subsidie

Het gemeentebestuur heeft voorwaarden gesteld aan de zoektocht. Zo moet het graafwerk en de verslaglegging worden uitgevoerd door een gecertificeerd archeologisch bureau en worden eventuele vondsten op de juiste manier afgedragen aan het daarvoor aangewezen depot voor nader onderzoek. Om de kosten van het archeologisch onderzoek te dekken, wordt een eenmalige subsidie van 2000 euro gegeven.

Eerdere zoektocht leverde niets op, deskundigen sluiten niet uit dat kisten allang zijn opgegraven

Eerder is er ook al gezocht naar de kisten met juwelen. Na de oorlog werd een nazi-officier uit Duitsland naar Ommeren gehaald. Hij had een schets bij zich waarop de schat zou liggen, maar de zoektocht leverde niets op. Deskundigen sluiten niet uit dat de kisten allang weer zijn opgegraven, mogelijk nog tijdens de bezetting.

Zoektocht toegewezen aan Streekmuseum Baron van Brakell en Historische Kring Kesteren en Omstreken

De zoektocht naar de schat is toegewezen aan het streekmuseum Baron van Brakell en Historische Kring Kesteren en Omstreken. Streekhistoricus Joke Honders is enthousiast en vindt het geweldig dat ze een bijdrage kan leveren aan de zoektocht. Ze verwacht niet dat er iets gevonden zal worden, maar hoopt er natuurlijk wel op. "Ik acht de kans heel klein, maar zou het helemaal geweldig vinden als we inderdaad een schat vinden. Het zet de streek op de kaart, het is goed voor het museum en ik vind het fantastisch dat ik daar dan een bijdrage aan heb kunnen leveren."

De juweliers in Breda kijken met belangstelling toe naar de zoektocht. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat de kisten met juwelen gevonden zullen worden, zijn ze toch benieuwd naar de schatten die in de grond verborgen zitten. "Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er ineens een schat van onschatbare waarde wordt gevonden in de buurt van Buren. Wie weet wat voor juwelen daarbij zitten!

Lees ook Het prijsplafond, hoe zit dat nu?

Lees ook:  Debatten over helmplicht elektrische fiets

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings