De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

03/07/2024
79
bevroren autoruit

Het kwik zakt de laatste tijd 's nachts regelmatig onder het vriespunt. Dit betekent voor veel mensen dat ze 's ochtends hun autoruiten moeten krabben. Het is namelijk geen goed idee om met bevroren ruiten te vertrekken. Naast het feit dat het risico op ongelukken toeneemt, kan rijden met slecht zicht je ook een boete opleveren. Hier zijn 5 tips om de ruiten van je (huur)auto ijsvrij te maken. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van je autoruiten kan bevriezen. Dit komt door vocht in de auto dat condenseert, de ruiten laat beslaan en vervolgens bevriest. Is de binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Tip 1: ijskrabber

De meest gebruikte methode om je autoruiten ijsvrij te maken, is door ouderwets te krabben. Zorg ervoor dat je een goede krabber van plexiglas aanschaft, want de goedkopere versies kunnen krassen op je ramen achterlaten. Maak je ruiten volledig ijsvrij en beperk je niet tot slechts een kijkgaatje aan de bestuurderszijde. Ook de binnenkant van je autoruiten kun je krabben, maar houd er rekening mee dat dit wat sneeuw in je auto kan veroorzaken.

Tip 2: ontdooispray

Ontdooispray is een uitstekend alternatief voor wie geen zin heeft om te krabben. Vooral in de auto is ontdooispray een handige oplossing. Houd er echter rekening mee dat deze methode minder effectief is bij een dikke ijslaag, waardoor je veel spray nodig hebt. Daarnaast heb je een trekker nodig om de smurrie van je (zij)ramen te verwijderen. Wie spray gebruikt in plaats van een krabber, zal ook wat vaker z’n auto door de wasstraat moeten rijden. Wees tot slot voorzichtig met zelfgemaakte mengsels die je op internet vindt; deze kunnen, in tegenstelling tot gecertificeerde sprays, de rubbers en lak van je auto beschadigen.

Tip 3: autoverwarming

Start de motor van de auto en zet de verwarming aan. Richt de warme lucht op de voorruit zodat het ijs sneller gaat smelten. Het kan 5-10 minuten duren voordat het effect zichtbaar wordt. Zorg er dus voor dat je met deze stap begint en ga vervolgens verder met de andere delen van de auto.

auto in sneeuw

Tip 4: lauw water

Giet een beetje lauw water over een warme doek en veeg vervolgens over de bevroren ruit. Het temperatuurverschil zal het ijs doen smelten. Gebruik nooit heet of kokend water, dit kan zorgen voor schade en barsten. Wees er ook op voorbereid dat het water weer snel kan bevriezen, dus snel handelen is van belang. Droog de ruit na het ontdooien met een schone handdoek om herbevriezen te voorkomen. Vergeet ook de zijspiegels en koplampen niet als je de auto volledig vrij wilt maken van ijs.

Tip 5: speciale deken of folie

Het aanbrengen van een speciale deken of folie, of een ordinair stuk karton, kan verhinderen dat je voorruit bevriest. Nadeel: je moet wel nog je zij- en achterramen handmatig ijsvrij maken. Als je dat wilt voorkomen, kun je voor een paar tientjes een autohoes kopen. Dat scheelt je een heleboel tijd en ellende!

Wat niet te doen bij bevroren autoruiten

Je herkent vast de verleiding om je ruitenwissers op de hoogste stand te zetten om je bevroren voorruit snel ijsvrij te maken, maar dat is geen goed idee. Ruitenwissers zijn hier namelijk niet voor ontworpen. Het kan ervoor zorgen dat de rubbers van de ruitenwissers sneller slijten, en bovendien kan de motor van de ruitenwissers beschadigd raken door de extra weerstand van het ijs. Een nieuwe motor kan je al snel honderd euro of meer kosten. Dus, absoluut niet doen!

Lees ook:  Grote premieverschillen tussen autoverzekeringen

Ook het spuiten van ruitenwisservloeistof op je ramen heeft een averechts effect. Het helpt niet om het ijs te verwijderen en kan zelfs de situatie erger maken.

Verder is krabben met voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn, zoals een cd-hoesje dat toevallig in je auto ligt, geen goed idee. Hiermee loop je het risico krassen te maken op je voorruit, wat je natuurlijk liever wilt voorkomen.

Hopelijk kun je met deze tips snel en veilig in de winter de weg op!

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings