Corona geen impact op de woningmarkt

19/10/2020
127
moderne villa bouwen

Half maart waren we benieuwd naar de impact van de coronacrisis op de vastgoedmarkt. Zullen mensen minder gaan bezichtigen? Bieden ze onder de vraagprijs? Gaan de hypotheeknormen drastisch veranderen? Is het verstandig om tijdens de coronaperiode dingen te verkopen? Allerlei belangrijke vraagstukken.

We zijn inmiddels al een hele tijd verder, NVM levert de vastgoedmarktgegevens van het voorgaande kwartaal. Deze bevindingen zijn overwegend positief!

Meer dan de helft boven de vraagprijs verkocht

Er worden meer woningen verkocht tegen prijzen boven de vraagprijs dan ooit tevoren: maar liefst 52% van de woningen wordt verkocht tegen prijzen boven de vraagprijs. De gemiddelde verkoopprijs was 335.000 euro, een stijging van maar liefst 8,8% ten opzichte van een jaar geleden. Mensen die bijvoorbeeld een moderne villa bouwen, vallen hier ook onder. Dit kan worden verklaard door de hoge spanning in de markt. woningzoekenden kunnen 2,7 huizen kiezen; de markt is deze eeuw nog nooit zo krap geweest. De doorlooptijd is ook erg kort: gemiddeld slechts 28 dagen.

NVM-voorzitter Onno Hoes: "Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen. Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers meer kansen. We merken dat de consument vertrouwen heeft in de veerkracht van de Nederlandse economie; men omarmt de eigen woning en denkt niet op de korte maar op lange termijn” Ook de vraag naar grote woningen neemt toe, vooral naar tweepersoons- en vrijstaande woningen. Misschien omdat mensen meer tijd in huis doorbrengen en meer ruimte nodig hebben?

Conclusies

De resultaten van regionale makelaars bevestigen deze bevindingen. Veel huizen worden tegen vraagprijs of hoger verkocht, vooral huidige huizen voor korte termijn verkoop. Het is goed voor verkopers, maar het is nog steeds een moeilijke markt voor beginners en kopers met beperkte budgetten. De huizen die relatief goedkoper zijn worden in een paar dagen al verkocht. Dit komt mede door de schaarsheid van de woningen.

Over het algemeen had de lockdown geen ernstig negatief effect op de vastgoedmarkt. Maar de coronacrisis is nog niet voorbij, dus we letten goed op de ontwikkelingen.

moderne villa bouwen

Lees ook:  Gezond de coronatijd door

Recent

Charlene de Carvalho-Heineken en haar gigantische vermogen

Een verbod op gokreclames en vanaf wanneer het in gaat!

Pasen en lentedagen voor je hond

Maak je huis klaar voor de lente met deze nieuwe woontrends!

Wat is een Green Belt Opleiding en waarom is het belangrijk?

© Nieuwsbeest - 2023
Made with
Web Wings